Xi Jinpingas: Pekinas ir Vašingtonas turi rasti būdų, kaip sugyventi

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) pareiškė, kad Pekinas ir Vašingtonas turi rasti būdų, kaip sugyventi, kad užtikrintų taiką ir vystymąsi pasaulyje, ketvirtadienį pranešė valstybinė žiniasklaida, jam pradedant precedento neturinčią trečiąją kadenciją valdžioje.

Pastaraisiais metais Kinija ir Jungtinės Valstijos nesutaria įvairiais klausimais – nuo Pekino vis agresyvesnės pozicijos savivaldaus Taivano atžvilgiu iki represijų Honkonge ir įtariamų teisių pažeidimų Sindziange.

Vašingtonas taip pat apkaltino Pekiną diplomatinėje arenoje dangstant Rusijos invaziją į Ukrainą.

Sekmadienį pasibaigus dukart per dešimtmetį vykstančiam Komunistų partijos suvažiavimui Xi Jinpingas užsitikrino dar vieną penkerių metų kadenciją Kinijos vadovo poste.

„Šiandien pasaulis nėra nei taikus, nei ramus“, – rašė Xi Jinpingas sveikinimo laiške Nacionaliniam JAV ir Kinijos santykių komitetui, ir tai buvo vienas pirmųjų jo pasisakymų po kongreso, praneša Kinijos valstybinis transliuotojas CCTV.

„Stiprinant Kinijos ir JAV, kaip galingųjų valstybių, bendravimą ir bendradarbiavimą, bus didinamas stabilumas ir tikrumas pasaulyje, skatinama taika ir vystymasis“, – sakė jis Niujorke įsikūrusiai pelno nesiekiančiai organizacijai.

Xi Jinpingas pridūrė, kad Kinija yra „pasirengusi bendradarbiauti su JAV siekdama abipusės pagarbos, taikaus sugyvenimo... (ir) rasti būdų, kaip sugyventi naujoje eroje“, pranešė transliuotojas.

Tai „bus naudinga ne tik abiem šalims, bet ir pasauliui“, rašė Kinijos lyderis.

Joe Bideno (Džo Baideno) administracija šį mėnesį pareiškė, kad Kinija yra vienintelė Jungtinių Valstijų konkurentė, „turinti ketinimų performuoti tarptautinę tvarką ir vis daugiau ekonominės, diplomatinės, karinės ir technologinės galios šiam tikslui pasiekti“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Be JAV ir EU rinkų

Be JAV ir EU rinkų portretas
padvėstų šitie bolševikiniai siauraakiai per pusmetį.

Anonimas

Anonimas portretas
Kinams reikia sudaryti sajungą su Rusija, Iranu ir Vokietija - ir amerikai greitai pareis galas.

Nuomonė

Nuomonė portretas
Kol egzistuos teroristinės JAV, pasauly taikos ir tvarkos nebus.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių