„The Washington Post“: Kinija atsisako padėti Rusijai, baimindamasi sankcijų

JAV leidinys „The Washington Post“, remdamasis dviem anoniminiais JAV ir Kinijos pareigūnais, skelbia, kad nuo karo Ukrainoje pradžios Rusija ne kartą prašė Kinijos ekonominės paramos, tačiau Pekinas, baimindamasis JAV sankcijų, nelinkęs to daryti.

Pekinas palaiko Maskvą retoriškai: dėl to, kas įvyko, kaltina NATO, JT Saugumo Taryboje susilaiko balsuojant už rezoliucijas, kurioms prieštarauja Rusija, valstybinėje žiniasklaidoje, skirtoje tiek vidaus, tiek ir užsienio auditorijai, pasakoja apie vadinamąją „specialiąją operaciją“, vadovaudamasis prorusiškomis pozicijoms, įskaitant nepagrįstas sąmokslo teorijas apie JAV biologines laboratorijas Ukrainoje.

Rusija diplomatiniais kanalais mažiausiais du kartus prašė Kinijos ekonominės paramos „naujomis formomis“ ir baksnojo į  „prekybos įsipareigojimus“, kuriuos Pekinas prisiėmė iki karo Ukrainoje, rašo „The Washington Post“.

„Kinija aiškiai išreiškė savo poziciją dėl padėties Ukrainoje ir neteisėtų sankcijų Rusijai. Mes suprantame [Maskvos] padėtį. Tačiau šiame dialoge negalime nepaisyti savo interesų. Visada veiksime vadovaudamiesi Kinijos žmonių interesais“, – leidinys cituoja gerai informuotą šaltinį Pekine.

Tiek Kinijos, tiek JAV šaltiniai teigia, kad Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) pavedė savo padėjėjams rasti būdų, kaip padėti Rusijai, tačiau taip, kad nebūtų pritaikytos JAV sankcijos. Tai pasirodė esanti sudėtinga užduotis, o tikslai – prieštaringi.

„Kinija ir Rusija ilgą laiką puoselėjo normalius santykius ekonomikos, prekybos ir energetikos srityse. Problemos esmė ne tai, kas padės Rusijai apeiti sankcijas, o tai, kad be reikalo nukentėjo normali prekyba ir ekonominiai mainai tarp Rusijos ir Kinijos“, – leidiniui sakė Kinijos ambasados Vašingtone spaudos atašė Liu Pengyu (Liu Penjuji).


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeKinijapagalba Rusijaisankcijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių