Vokietija pritarė, kad Lenkija Ukrainai perduotų penkis sovietinius naikintuvus

  • Teksto dydis:

Vokietija ketvirtadienį patvirtino Lenkijos prašymą dėl penkių sovietinių naikintuvų reeksportavimo į Ukrainą.

Tai buvo vienas iš Kyjivo prašymų siekiant atremti Rusijos pajėgų puolimą.

Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius (Borisas Pistorijus) nurodė, kad Berlynas pritarė penkių naikintuvų MiG-29 pristatymui Ukrainai.

Po Vokietijos susivienijimo sovietmečiu sukurti naikintuvai atiteko vokiečių kariuomenei, o 2003 metais buvo parduoti Lenkijai.

Remiantis sutartimi, Lenkija privalėjo prašyti Berlyno leidimo perduoti šiuos naikintuvus kitai šaliai, šiuo atveju – Ukrainai.

„Tai įrodo, kad galite pasikliauti Vokietija“, – nurodė B. Pistorius.

Pastaraisiais mėnesiais tarp Vokietijos ir Lenkijos kilo nesutarimų dėl kovinių tankų „Leopard“ tiekimo Kyjivui – Varšuva ne kartą ragino Berlyną , kad šis pritartų Vokietijoje pagamintų „Leopardų“ pristatymui Ukrainai.

Sausį Vokietija nusileido ir galiausiai sutiko į Ukrainą nusiųsti 18 savo tankų „Leopard“.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas (Olafas Šolcas) priėmė šį sprendimą  tik po to, kai JAV pareiškė, kad Ukrainai atsiųs 31 tanką „Abrams“.

Kilus diskusijoms dėl tankų, buvo siekiama aprūpinti Kyjivą aukštesnės kokybės vakarietiška ginkluote, o naikintuvai papildys Ukrainos sovietų gamybos įrangos atsargas.

Lenkija kovo mėnesį tapo pirmąja NATO nare, pažadėjusia Ukrainai skirti naikintuvus, o balandžio pradžioje pradėjo jų tiekimą.

Varšuva pareiškė, kad yra pasirengusi atiduoti visus turimus MiG-29, kurių turi apie 30, nepaisant to, kad ne visi jie buvo įsigyti iš Vokietijos.

Lenkijos kaimynė Slovakija taip pat perdavė Ukrainai sovietų gamybos naikintuvą.

Nepaisant Kyjivo prašymų, modernių naikintuvų, tokių kaip JAV sukurti F-16, nebuvo suteikta, o Vašingtonas ir Berlynas atsisakė siųsti savo karo lėktuvus Ukrainai.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojevokietijaLenkijasovietiniai naikintuvaiBorisas Pistorius

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių