V. Zelenskis teigia, kad Ukrainos sąjungininkai turi spausti Rusiją siekti taikos

Ispanijos sostinėje pirmadienį viešintis Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino Kyjivo sąjungininkus visais įmanomais būdais spausti Rusiją sudaryti taiką daugiau nei dvejus metus trunkančiame kare.

Kiek anksčiau Maskva teigė užėmusi du kaimus Rytų Ukrainoje, o savaitgalį per Rusijos smūgį Charkivo miestui šiaurės rytuose žuvo keliolika žmonių.

„Šiomis savaitėmis mūsų kariai ginasi nuo Rusijos puolimo, – sakė V. Zelenskis. – Turime suintensyvinti bendrą darbą su partneriais, kad pasiektume daugiau. Saugumo ir apčiuopiamo Rusijos lenkimo prie taikos visomis priemonėmis.“

Ukrainiečių lyderio vizitas vyksta tuo metu, kai ukrainiečių kariai ginasi nuo gegužės 10 dieną prasidėjusio Rusijos antžeminio puolimo šiaurės rytinėje Charkivo srityje. Maskvos pajėgos ten pasiekė didžiausių teritorinių laimėjimų per pusantrų metų.

V. Zelenskis sakė, kad Ukrainos sąjungininkai turėtų leisti jo pajėgoms „gintis pačioms“, o kai kai kurie Vakarų pareigūnai paragino peržiūrėti apribojimus Kyjivui naudoti jų tiekiamus ginklus smūgiams Rusijos teritorijoje esantiems taikiniams.

„Turime dirbti kartu ir daryti spaudimą ne tik Rusijai, bet ir mūsų partneriams, kad jie suteiktų mums galimybę gintis nuo Rusijos“, – sakė V. Zelenskis.

Turime suintensyvinti bendrą darbą su partneriais, kad pasiektume daugiau.

„Net tie partneriai, kurie bijo duoti vieną ar kitą patarimą, turėtų suprasti, kad oro gynyba yra gynyba, o ne puolimas“, – kalbėjo jis.

Ukrainos vadovas vėl paprašė Ukrainai skirti dar septynias oro gynybos sistemas „Patriot“, sakydamas, kad „virš žmonių galvų skraido tūkstančiai aviacinių bombų“.

V. Zelenskis sakė, kad Maskva kiekvieną mėnesį į Ukrainą paleidžia apie 3 tūkst. aviacinių bombų.

„Mums reikia bent dviejų sistemų vien Charkivui“, – sakė V. Zelenskis.

„Pasaulyje yra pakankamai tokių sistemų, – pabrėžė jis.

V. Zelenskis antradienį turėtų apsilankyti Portugalijoje, pranešė ministro pirmininko Luiso Montenegro biuras.


Šiame straipsnyje: Volodymyras Zelenskiskaras UkrainojeUkrainos sąjungininkaiRusijataika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių