V. Putinas paskyrė referendumą dėl konstitucijos pataisų balandžio 22 dieną

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pasirašė įsaką, nurodantį balandžio 22 dieną organizuoti nacionalinį referendumą dėl jo paties inicijuotų prieštaringai vertinamų konstitucijos pataisų, atveriančių jam galimybę pasilikti valdžioje iki 2036 metų.

„Paskirti 2020 metų balandžio 22 dieną nacionalinį balsavimą Rusijos Federacijos konstitucijos pakeitimų... klausimu“, – sakoma Kemliaus spaudos tarnybos paskelbtame prezidento įsake.

„Per nacionalinį balsavimą iškelti klausimą: „Ar pritariate Rusijos Federacijos konstitucijos pakeitimams?“ – sakoma įsako tekste.

Įsakas įsigalioja nuo jo paskelbimo dienos.

Ankstesnę dieną šiam pataisų paketui pritarė Rusijos Konstitucinis Teismas ir suteikė V. Putinui galimybę dirbti dar dvi kadencijas valstybės vadovo poste.

Konstitucinis Teismas itin sparčiai priėmė sprendimą dėl galutinio pataisų paketo, kurį V. Putinas pasirašė šeštadienį. Teisėjai šiuos pakeitimus galėjo svarstyti savaitę.

Konstitucinės reformos įstatymo projektą griežtai kritikuoja opozicijos veikėjai, kurie sako, kad tai ilgamečiam Rusijos lyderiui sudarys sąlygas tapti „prezidentu iki gyvos galvos“.

67 metų V. Putinas praeitą savaitę palaikė pirmosios į kosmosą pakilusios moters – Valentinos Tereškovos – pasiūlymą, kad į reformų paketą būtų įtrauktas pakeitimas, atveriantis jam duris sugrįžti į Kremlių po 2024 metų.

Pagal dabartinę konstituciją, V. Putinas nebegalėtų siekti naujos kadencijos prezidento poste, nes nuo 2012 metų jau dukart buvo išrinktas Kremliaus vadovu.

Nauja konstitucija leidžia kadencijų skaitliuką nustatyti iš naujo.

Praeitą savaitę pataisų paketui sklandžiai pritarė parlamento aukštieji rūmai – Federacijos Taryba – ir regionų parlamentai.

Visuomenės balsavimas dėl šių reformų numatomas balandžio 22 dieną, tačiau neaišku, ar dėl pasaulinės koronaviruso krizės tai nebus atidėta.

Rusijos lyderis šiuos konstitucijos pakeitimus pasiūlė sausį, priblokšdamas Rusijos politikos elitą. Pasiūlytas planas netrukus paskatino atsistatydinti ilgametį V. Putino premjerą Dmitrijų Medvedevą.

Reformomis bus suteikta daugiau galių parlamentui, sustiprintas patariamosios Valstybės tarybos vaidmuo. Tai vertė spėlioti, kad V. Putinas, kuris pirmą kartą buvo išrinktas 2000 metais, galėtų likti valdžioje, gavęs naują vaidmenį.

Vis tik iki praeitos savaitės V. Putinas neigė siekiantis sudaryti sąlygas savo valdymui pratęsti.

Prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas sakė, kad V. Putinas persigalvojo atsižvelgdamas į pasaulyje įsigalėjusį nestabilumą.

Opozicijos protestai

Jo sąjungininkai parėmė reformą ir sako, kad 67 metų V. Putinas nusipelno galimybės 2024-aisiais, kai baigsis dabartinė jo kadencija, siekti valdyti dar šešerius metus, o paskui vėl siekti perrinkimo 2030-aisiais.

Federacijos Tarybos pirmininkė Valentina Matvijenko sakė, kad V. Putinas „pakėlė klūpėjusią Rusiją“, o kiti sako, kad jis buvo stabilus lyderis, kokio Rusijai reikėjo neramiais laikais.

Kritikai, tarp jų opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, sakė, kad V. Putinas užsitikrina sau dar mažiausiai 12 metų valdžioje ir potencialiai galės valdyti ilgiau už sovietų diktatorių Josifą Staliną.

Opozicijos šalininkai pastarosiomis dienomis protestavo virtine vieno žmogaus piketų, nes tik tokie Rusijoje yra galimi be išankstinio leidimo.

Opozicija ragino dalyvauti masinėse demonstracijose prieš reformų planą, bet dėl koronaviruso šiuo metu Maskvoje draudžiami daugiau kaip 5 tūkst. žmonių susibūrimai.

Konstitucijos pataisos taip pat įtvirtina V. Putino griežtas konservatyvias pažiūras atspindinčias nuostatas, praktiškai draudžiančias tos pačios lyties asmenų santuokas, be to, pagal jas pagrindiniame šalies įstatyme bus minimas rusų „tikėjimas Dievą“.

Naujomis pataisomis taip pat draudžiama atiduoti Rusijos teritorijas, uždraudžiami bet kokie raginimai tai daryti ir įpareigojama saugoti „istorinę tiesą“ apie Rusijos vaidmenį per Antrąjį pasaulinį karą.

Į paketą taip pat įtraukta virtinė socialinių reformų, įskaitant minimalų atlyginimą, kuris neturėtų būti mažesnis už pragyvenimo minimumą, ir reguliarų valstybės pensijų koregavimą pagal infliaciją.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

ji matyt save

ji matyt save portretas
laiko lenino pratesimu jau shiza prasidejus
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių