Ukrainos konstitucinis teismas neblokavo įstatymo projekto dėl autonomijos

  • Teksto dydis:

Ukrainos konstitucinis teismas neblokavo įstatymo projekto dėl dalinės separatistų autonomijos

Ukrainos aukščiausioji teismo institucija penktadienį leido parlamentui balsuoti dėl Vakarų šalių palaikomų konstitucijos pataisų, pagal kurias numatoma suteikti prorusiškiems separatistams dalinę autonomiją šalies rytuose ir taip padėti pažaboti kraujo liejimą šiame konflikte.

Idėja trejiems metams suteikti ribotą autonomiją maištingiems rytiniams regionams, kuriuose sutelkta šalies pramonė, kėlė nerimą daugeliui įstatymų leidėjų ir didžiajai daliai Kijevo žiniasklaidos leidinių.

Tačiau ji buvo įtraukta į paliaubų susitarimą, kurį Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ir Rusijos vadovas Vladimiras Putinas pasirašė vasarį Baltarusijos sostinėje Minske.

Liepos 16 dieną triuškinama dauguma deputatų nubalsavo už pasiūlymą prašyti Konstitucinio teismo išaiškinimo, ar tokie pagrindinio įstatymo pakeitimai būtų teisėti.

Teisėjas Vasylis Brincevas padarė išvadą, kad tos pataisos būtų legitimios.

Pasiūlymas suteikti kovotojų valdomiems regionams savarankiškai rengti rinkimus ir įkurti atskirą policiją „nepažeidžia ir neriboja (Ukrainos) žmonių ir piliečių teisių bei laisvių“, – sakoma V.Brincevo nutartyje.

Pasiūlymas dėl rytinių regionų savivaldos yra dalis platesnio pasiūlymo atlikti valdžios „decentralizaciją“, pagal kurią Kijevas per kelis mėnesius perduotų kai kurias savo galias visiems regionams, o prorusiškoms teritorijoms būtų suteiktos ypač didelės teisės.

Vienas įtakingas Ukrainos deputatas sakė, kad antrasis iš trijų balsavimų dėl šių reformų turėtų įvykti iki ateinančio mėnesio pabaigos. Parlamentui per paskutinįjį skaitymą reikėtų sutelkti dviejų trečdalių daugumą, kad tos pataisos įsigaliotų.

P.Porošenka penktadienį sakė, kad pastarasis teismo sprendimas yra „svarbus žingsnis, priartinantis mus prie reikšmingų pokyčių valstybėje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

va taip.

va taip. portretas
Sita istatyma porosenkai i subine ikisti,kad maziau durnium apsimetinetu.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių