Ukrainą su „Brexitu“ palyginęs JK premjeras sulaukė kritikos: pavadino beprotybe ir įžeidimu

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) sekmadienį sulaukė kritikos, be kita ko, ir iš savo partijos kolegų, po to, kai pareiškė, jog „Brexitas“ parodė, kad britai turi tokį pat laisvės „instinktą“, kaip ir ukrainiečiai.

Šeštadienį sakydamas kalbą per Anglijos šiaurėje esančiame Blekpulo mieste surengtą Konservatorių partijos suvažiavimą B. Johnsonas pareiškė, kad „šios šalies žmonės, kaip ir Ukrainos žmonės, turi instinktą kaskart rinktis laisvę“.

Kaip naujausią pavyzdį, jis paminėjo 2016 metų birželį įvykusį referendumą dėl „Brexito“.

„Kai Britanijos žmonės taip gausiai balsavo dėl „Brexito“, manau, kad jie tai darė tikrai ne dėl to, kad buvo nusiteikę priešiškai užsieniečių atžvilgiu. Bet dėl to, kad norėjo būti laisvi ir elgtis kitaip ir kad ši šalis galėtų vadovautis savaip“, – pareiškė britų premjeras.

Kaip pavyzdį, jog žmonės nori atgauti savo laisvę, jis taip pat paminėjo skiepijimo nuo koronaviruso programą Jungtinėje Karalystėje.

Borisai, tavo žodžiai įžeidžia ukrainiečius, britus ir sveiką protą.

Reaguodamas į tokius B. Johnsono žodžius Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas pareiškė: „Borisai, tavo žodžiai įžeidžia ukrainiečius, britus ir sveiką protą“.

O buvęs ES derybininkas Guy Verhofstadtas (Gi Ferhofštatas) tokius britų premjero žodžius pavadino „beprotybe“.

JK liberalų demokratų partijos lyderis Edas Davey (Edas Deivis) pareiškė, kad B. Johnsonas „bereikalingai skatina susiskaldymą“.

„Referendumo palyginimas su moterimis ir vaikais, kurie bėga nuo Putino bombų, yra kiekvieno ukrainiečio įžeidimas“, – pridūrė jis.

Savo ruožtu konservatorius iždo sekretorius Rishi Sunakas (Rišis Sunakas) „Sky News“ sekmadienį sakė, kad šios dvi situacijos yra nepalyginamos.

„Aišku, kad tai nėra tiesiogiai analogiškos situacijos, ir nemanau, kad ministras pirmininkas taip pat sakė, kad jos yra tiesiogiai analogiškos“, – sakė jis.


Šiame straipsnyje: Borisas Johnsonaskaras UkrainojeBrexit

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių