Turkijos prezidentas grasina persvarstyti JAV lėktuvų „Boeing“ įsigijimą

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) penktadienį neatmetė galimybės, kad jo šalis gali persvarstyti planus pirkti JAV gamybos lėktuvų „Boeing“ oro bendrovei „Turkish Airlines“, pranešė naujienų agentūra „Bloomberg“.

„Esame geri pirkėjai, bet jei taip tęsis ir toliau, mums teks persvarstyti šį klausimą“, – pareiškė R. T. Erdoganas.

Pasak „Bloomberg“, tokie pareiškimai liudija apie augančią įtampą Vašingtono ir Ankaros santykiuose.

Turkija įsipareigojusi įsigyti apie 100 lėktuvų „Boeing“, kurių bendra vertė – maždaug 10 mlrd. JAV dolerių (9 mlrd. eurų), nurodo naujienų agentūra. Pirmas užsakytas orlaivis buvo pristatytas Stambului birželio mėnesį.

Anksčiau JAV nusprendė nebeleisti Turkijai dalyvauti radarais sunkiai susekamų NATO naikintuvų F-35 programoje, Ankarai įsigijus rusiškų oro erdvės gynybos sistemų S-400. Vis tik amerikiečių pareigūnai pabrėžė, kad tikisi tęsti karinį bendradarbiavimą su Turkija.

Turkija nuo liepos vidurio gauna iš Rusijos S-400 komponentų, o R. T. Erdoganas penktadienį išreiškė viltį, kad ši sistema pradės veikti iki 2020 metų balandžio.

„Ateinantį pavasarį – jei Dievas panorės, 2020 metų balandį – galėsime pradėti naudoti šią sistemą“, – prezidentas sakė per savosios valdančiosios Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) suvažiavimą Ankaroje.

Vašingtonas ne kartą grasino dėl šio sandorio paskelbti Ankarai sankcijų.

R. T. Erdoganas anksčiau apiplėšimu pavadino JAV sprendimą neperduoti Turkijai jos įsigytų naikintuvų F-35. Turkų valdžia taip pat leido suprasti, kad negavusi karo lėktuvų F-35 galvos apie alternatyvius siūlymus, o Maskva užsiminė esanti pasiruošusi tartis su Ankara šiuo klausimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O ką turkams gali ES pasiūlyt?

Rusas

Rusas portretas
Parduos rusiskus , turkas papirks pigiai ir dziaugsis ,kaip pridurkas .

Istorikas

Istorikas portretas
Manau visiems aisku, kur pasuko Turkijos "vadovas"? Kada jie pasimokys, kad su maskoliais jiems ne pakeliui? Negi nepasimoke is istorijos?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių