TKS astronautai iškepė pirmųjų kosminių sausainių

Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) dirbantys astronautai pirmą kartą kosmose iškepė sausainių, nors šis procesas jiems užtruko ilgiau nei Žemėje.

TKS vadas italas Luca Parmitano (Luka Parmitanas) atliko kepėjo vaidmenį, gaminti sausainius su šokolado gabalėliais jam padėjo NASA astronautė Christina Koch (Kristina Kouk).

Žemėje tokie sausainiai paprastai iškepa per 15–20 minučių, tačiau astronautai išsiaiškino, kad orkaitėje kosmose jiems reikia mažiausiai dviejų valandų. Pirmoji ir antroji sausainukų partijos buvo kepamos atitinkamai 25 ir 75 minutes, tačiau iki galo neiškepė.

Geriausiai iškepė sausainukai, orkaitėje išbuvę 120 ir 130 minučių.

„Šiemet Kalėdų seneliui paruošėme kosminių sausainių ir pieno“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Ch. Koch.

Orkaitės, kuri tinkama naudojimui nesvarumo sąlygomis, prototipą sukūrė ir pagamino bendrovės „Nanoracks“ ir „Zero G Kitchen“.  Tešlą sausainiukams parūpino viešbučių tinklas „Double Tree by Hilton“.

„Vos @astro_luca atidarė orkaitės dureles, visa TKS pakvipo sausainiais! Visai kaip namie!“, – parašė „Nanoracks“ socialiniame tinkle.

„Gavome pirminius TKS įgulos atsiliepimus apie vaizdą ir kvapą ir dabar su džiaugsmu galėsime pradėti analizuoti kepimo rezultatus, taip pat išsiaiškinti, kodėl kepimo lakas ir temperatūra kosmose ir Žemėje yra skirtingi“, – sakė produktus kosmosui kuriančios įmonės „Nanorack“ vadybininkė Mary Murphy (Meri Merfi).

Nors astronautai sako, kad kepinys gavosi panašus į sausainukus ir kvepėjo kaip jie, tačiau niekas jų neragavo.

Erdvėlaivis „SpaceX Dragon“ sausio 7 dieną atgabeno tris iš šių kepinių į Žemę, kur juos ištirs maisto produktų specialistai ir nustatys, ar jie yra tinkami valgyti.

„Šiuo metu Tarptautinėje kosminėje stotyje galimybės pasigaminti maisto mūsų įprastu būdu yra tikrai ribotos“, – bendrovės „Hilton“ paskelbtame vaizdo įraše sakė bendrovės „Zero G Kitchen“ įkūrėjas Ianas Fichtenbaumas (Aianas Fiktenbaumas).

„Dabar kai, kai kosminių skrydžių trukmė darosi ilgesnė, norisi padaryti buvimą kosmose patogesniu“, – sakė bendrovės bendraįkūrėja Jordana Fichtenbaum (Džordana Fiktenbaum).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Darius

Darius portretas
Butaforija, kokios ten babinos ant sienu, ar ne 60-uju perfojuostos...

...

... portretas
O kada pabandys samagono išsivaryt?.. :s
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių