Talibų delegacija atvyko į Ženevą derybų

Talibano delegacija atvyko į Ženevą derybų su Šveicarijos pareigūnais ir nevyriausybinėmis organizacijomis dėl humanitarinės pagalbos ir žmogaus teisių, antradienį pranešė Šveicarijos užsienio reikalų ministerija.

Naujųjų Afganistano valdytojų delegacija Šveicarijos mieste, kur taip pat įsikūrusios kelios Jungtinių Tautų agentūros, turėtų surengti derybas su Raudonojo Kryžiaus ir kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis.

„Delegacijos nariai diskutuos apie humanitarinės pagalbos prieinamumą gyventojams, kuriems jos reikia, humanitarinės pagalbos darbuotojų apsaugą ir pagarbą žmogaus teisėms“, – naujienų agentūrai AFP sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė, pabrėždama, kad talibų delegacijos buvimas Šveicarijoje nereiškia režimo pripažinimo.

„Vaikų apsauga konfliktų metu ir minomis užterštų teritorijų tvarkymas taip pat įtraukti į konferencijų, kurios vyksta konfidencialioje aplinkoje, darbotvarkę“, – nurodė ji.

Pasak atstovės, su Talibano delegacija šią savaitę susitiks ir ministerijos atstovai.

Dešimtmečius trukusio karo nualintas Afganistanas išgyvena humanitarinę katastrofą, kuri dar labiau komplikavosi Talibanui rugpjūtį užgrobus valdžią ir Vakarų valstybėms įšaldžius tarptautinę pagalbą bei šalies turtą užsienyje.

Talibanas siekia didesnio pripažinimo 

Talibanas pamažu juda tarptautinio pripažinimo link, tačiau bet kokios nuolaidos, kurias padarys naujieji Afganistano valdytojai, bus padarytos laikantis jų sąlygų, praėjusią savaitę pabrėžė režimo užsienio reikalų sekretorius interviu AFP.

Užsienio reikalų ministro Amiro Khano Muttaqi (Amiro Chano Mutakio) vadovaujamai Talibano delegacijai sugrįžus iš derybų Osle ministras paragino Vašingtoną atblokuoti Afganistano lėšas, kurios padėtų spręsti humanitarinę krizę šalyje.

Iki šiol nė viena šalis dar nepripažino naujosios Afganistano vyriausybės, paskirtos Talibanui užgrobus valdžią.

Tačiau A. Kh. Muttaqi nurodė, kad Afganistano naujieji valdytojai po truputį įgauna tarptautinį pripažinimą.

„Kalbant apie pripažinimo procesą... mes priartėjome prie šio tikslo“, – nurodė jis.

Šveicarijos naujienų agentūra ATS pranešė, kad maždaug 10 žmonių delegacijai vadovauja Latifullah Hakimi (Latifula Hakimis).

L. Hakimi yra Talibano gynybos ministerijos aukšto rango pareigūnas. Jis vadovauja Talibano vyriausybės sudarytai komisijai, kurios tikslas – identifikuoti narius, pažeidžiančius režimo griežtas nuostatas.

Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK) pranešė, kad surengs derybas su vadinamojo Afganistano Islamo Emyrato (AIE) delegacija.

„TRKK jau seniai palaiko ryšius su AIE. Šis dialogas yra būtinas, norint vykdyti mūsų griežtai neutralią ir nešališką humanitarinę misiją“, – nurodė organizacijos atstovas.

„Mes tęsime šį dialogą su AIE aukšto rango pareigūnų delegacija Ženevoje šią savaitę ir tikimės konstruktyvių diskusijų“, – pridūrė jis.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

pastebejimas

pastebejimas portretas
Normalus vyrai-jankius lauk,likusius po lazda ir derybom i į Ženevą ))

Anonimas

Anonimas portretas
Suda jiems ant pagaliuko. Zudikai.

Morgana

Morgana  portretas
Na , bet ir baisūs.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių