Tailando opozicijos lyderis švenčia pergalę: esame pasirengę formuoti vyriausybę

  • Teksto dydis:

Tailando progresyvioji partija „Move Forward Party“ (MFP) pirmadienį iškovojo pergalę šalies rinkimuose, kurių rezultatai parodė nusilpus beveik dešimtmetį karalystę valdžiusių kariškių remiamų partijų pozicijas.

Sekmadienį vykusiame balsavime stulbinamai išaugusi naujosios MFP persvara leido jai tapti didžiausia partija, antroje vietoje liko opozicijos varžovė – milijardieriaus ekspremjero Thaksino Shinawatros (Taksino Činavatos) judėjimas „Pheu Thai“.

MFP lyderis Pita Limjaroenratas (Pita Limdžaroenratas) sakė, kad sieks sudaryti šešių partijų, įskaitant „Pheu Thai“, koaliciją.

„Aš esu Pita Limjaroenratas, būsimasis Tailando ministras pirmininkas“, – sakė jis žurnalistams MFP būstinėje Bankoke.

„Esame pasirengę formuoti vyriausybę“, – pridūrė jis ir pažadėjo būti ministru pirmininku visiems.

Aš esu Pita Limjaroenratas, būsimasis Tailando ministras pirmininkas.

42-ejų vyras sakė, kad paskambino pagrindinei „Pheu Thai“ kandidatei į ministrus pirmininkus Paetongtarn Shinawatrai (Petongtarn Činavatai), pasveikino ją su sėkminga kampanija ir pakvietė prisijungti prie koalicijos.

„Pheu Thai“ pirmadienį pareiškė esanti pasirengusi prisijungti prie koalicinės vyriausybės, vadovaujamos reformistinės partijos MFP.

MFP siekia tapti didžiausia partija parlamente, o „Pheu Thai“ pareiškė, kad priims lyderio Pitos Limjaroenrato kvietimą prisijungti prie koalicijos, sakydama, kad jis nusipelnė teisės vadovauti vyriausybei.

Tailando gyventojai rekordiškai gausiai atėjo prie balsadėžių, kad paskelbtų griežtą nuosprendį buvusiam perversmo vadovui ministrui pirmininkui Prayutui Chan-O-Cha (Prajutui Čan O Ča), kaltinamam dėl ekonomikos sąstingio ir teisių suvaržymo.

Manoma, kad MFP ir „Pheu Thai“ užims 292 iš 500 vietų žemuosiuose rūmuose, o dvi pagrindinės su kariuomene susijusios partijos iš viso surinks tik 76 vietas.

Tačiau baiminamasi, kad karalystėje, kurioje rinkimų baigtį dažnai pakeičia perversmai ir teismų sprendimai, kariškiai gali bandyti išsaugoti savo pozicijas.

MFP pažadėjo reformuoti griežtus Tailando valdančiojo valstybės vadovo orumo įžeidimo įstatymus, todėl gali kilti konfliktas su galingu rojalistų ir kariuomenės elitu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių