Švedija nutraukė tyrimą dėl „WikiLeaks“ įkūrėjo įtariamo lytinio užpuolimo

  • Teksto dydis:

Švedijos prokurorai ketvirtadienį paskelbė nutraukę tyrimą dėl Australijos piliečio Juliano Assange'o (Džuliano Asandžo) esą įvykdyto lytinio užpuolimo, sukakus tokio nusikaltimo senačiai.

Penkerių metų senatis sukako dviem kaltinimams, iškeltiems vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjui, kuris nuo 2012 metų slapstosi Ekvadoro ambasadoje Londone, kad išvengtų ekstradicijos.

„Dabar, kai sukako kai kurių pažeidimų senatis, esu įpareigota nutraukti dalį tyrimo“, – sakė prokurorė Marianne Ny (Marianė Niu).

Tačiau ji pridūrė, kad toliau sieks apklausti 44 metų australą dėl sunkesnių kaltinimų – kad jis išžagino vieną moterį.

Senatis sukako kaltinimui dėl lytinio užpuolimo ir neteisėtos prievartos lytiškai santykiauti. Be to, rugpjūčio 18 dieną sukaks senatis kaltinimui dėl kėsinimosi išžaginti.

Tačiau australas dar gali būti persekiojamas dėl sunkesnio kaltinimo – įtariamo išžaginimo. Tokio nusikaltimo senaties laikotarpis yra 10 metų, tad ji sukaks tik 2020 metais.

J.Assange'as neigia visus kaltinimus, iškeltus dviejų švedžių; aktyvistas tvirtina, kad jų lytiniai santykiai vyko abipusiu sutarimu.

Pagal Švedijos įstatymus, jeigu įtariamojo nepavyksta apklausti, kol sukanka senatis, jis dėl tų tikėtinų nusikaltimų nebegali būti teisiamas.

Visos prokurorų pastangos pasiekti Ekvadoro ambasadoje įsikūrusį J.Assange'a iki šiol buvo bergždžios.

Iš pradžių jie reikalavo, kad J.Assange'as grįžtų į Švediją, kur galėtų būti apklaustas. Aktyvistas tą reikalavimą atmetė, baimindamasis, kad Stokholmas gali jį išduoti Jungtinėms Valstijoms, kurios siekia jį teisti dėl beveik 750 tūkst. įslaptintų karinių ir diplomatinių dokumentų paviešinimo 2010 metais.

Šių metų kovą prokurorai pakeitė poziciją ir sutiko su J.Assange'os siūlomu kompromisu – apklausti jį ambasadoje Londone. Tačiau Ekvadoras iki šiol nėra davęs leidimo tai padaryti dėl procedūrinių kliūčių, o kritikai įtaria, kad Kitas stengiasi vilkinti šį procesą.

Kita vertus, J.Assange'o advokatai sako, kad įtarimai, esą Ekvadoras naudoja vilkinimo taktiką, yra nepagrįsti.

Švedijos „prašymas buvo pateiktas vėlai ir dabar yra nagrinėjamas Ekvadoro, kuris neabejotinai jį patvirtins, atlikęs savas procedūras“, – J. Assange'o advokatas Švedijoje Peras Samuelssonas (Peras Samuelsonas) anksčiau šį mėnesį sakė naujienų agentūrai AFP.

Vienos iš dviejų moterų, kaltinančių J.Assange'o lytiniu užpuolimu 2010 metais, advokatas Claesas Borgstromas (Klasas Borgstriomas) sakė, kad jo klientė mėgina susitaikyti su mintimi, kad ši byla niekada nepasieks teismo.

„Ji visuomet buvo pasiruošusi ginti savo kaltinimus ir norėjo pateikti bylą teismui. Tačiau tuo pačiu jos našta palengvėjo. Visa tai tęsiasi jau penkerius metus, o ji nori grįžti prie normalaus gyvenimo“, – teisininkas sakė laikraščiui „Dagens Nyheter“.

J.Assange'as, įsikūręs ambasadoje, kuri neturi sodo, bet yra prabangiame Naitsbridžo rajone netoli prekybos centro „Harrods“, savo padėtį lygino su gyvenimu kosminėje stotyje.

Jo 4,6 metro ilgio ir 4 metrų pločio kambarys padalytas į biuro ir gyvenamąją erdvę. Aktyvistas gali naudotis bėgimo treniruokliu, dušu, mikrobangų krosnele ir soliariumu. Kiekvieną dieną jis daugiausiai laiko praleidžia prie savo kompiuterio.

Jam yra išduotas Europos arešto orderis, o Britanija žadėjo sulaikyti aktyvistą, vos tik jis iškeltų koją iš ambasados, kurią nuolat budriai stebi policija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių