Sustiprintas saugumas Lurde, į kurio šventovę plūsta katalikų maldininkai

  • Teksto dydis:

Katalikų maldininkai iš viso pasaulio, tarp jų – daug ligonių ir neįgaliųjų, pirmadienį suplūdo prie šventovės Prancūzijos Lurdo mieste, kur, turint omenyje pastarojo meto ekstremistų atakas, buvo imtasi išskirtinių saugumo priemonių.

Ginkluoti kariai ir policininkai patruliuoja geležinkelio stotyje, miesto centre ir pačioje šventovėje.

Pietų Prancūzijoje netoli Ispanijos sienos esantis Lurdas, kur 19-ajame amžiuje viena kaimo mergaitė papasakojo mačiusi Švč. Mergelės Marijos vizijas, traukia įvairiausius maldininkus, kurių kai kurie viliasi pasveikti nuo garsiojo grotos šaltinio vandens.

Virš galvų ratus sukant sraigtasparniui, lankytojai su žvakėmis ir plakatais plūdo grotos ir didžiulio bazilikos šventoriaus link, regis, negalvodami apie naujus saugumo suvaržymus ar pastarojo meto atakas.

Minios prie šventovės pradėjo rinktis pirmadienį prieš aušrą, kuomet prasidėjo virtinė Žolinės – Švč. Mergelės Marijos dangun ėmimo iškilmių – mišių po atviru dangumi įvairiomis kalbomis.

Sekmadienį vakare tūkstančiai žmonių dalyvavo procesijoje su degančiomis žvakutėmis. Procesijos maršrutas, siekiant geriau apsaugoti tikinčiuosius, šiemet buvo sutrumpintas.

Prancūzų pareigūnai jau planavo papildomas saugumo priemones šiai kasmet švenčiamai šventei, bet susirūpinimas dar labiau padidėjo po liepos mėnesį visoje Europoje įvykdytų atakų. Tarp jų – liepos 26-osios išpuolis Šiaurės vakarų Prancūzijoje, kai du ekstremistai, prisiekę ištikimybę „Islamo valstybei“ (IS), įsiveržę į rytines mišias, perrėžė gerklę pagyvenusiam kunigui ir paėmė įkaitais vienuoles ir parapijiečius.

Lurdo pareigūnai atsisakė atšaukti šiemetinę Žolinės piligriminę kelionę, bet kai kurių kitų vasaros švenčių Prancūzijoje buvo atsisakyta.

Norėdami pasiekti Lurdo šventovę, maldininkai turėjo ne kartą pateikti savo krepšius patikrinimui. Pareigūnai nukreipė lankytojus per tris įėjimus, kurių šiemet buvo mažiau nei ankstesniais metais.

Gatvės buvo uždarytos, kad niekas netrukdytų į šventovę traukiantiems pėstiesiems, kurių kai kurie sėdėjo invalido vežimėliuose. Išpuoliai panaudojant transporto priemones yra naujas rūpestis po liepos 14-osios – Prancūzijos nacionalinės dienos – atakos Nicoje, kuomet užpuoliko sunkvežimis mirtinai sutraiškė 85 žmones.

Į Lurdą padėti vietos pareigūnams papildomai buvo nusiųsta beveik 300 saugumo struktūrų narių, tarp jų – mobilios reagavimo komandos, kariai, išminavimo būriai, komandos su dresuotais šunimis, tad bendrai saugumu rūpinasi daugiau kaip 500 žmonių.

Katalikų Bažnyčia yra pripažinusi dešimtis stebuklų, įvykusių Lurde nuo 1858 metų, kai Bernadette Soubirous (Bernadeta Subiru), minimoje grotoje rinkusi akmenis, matė Švč. Mergelės Marijos vizijas.

Tarp iškilmėms Lurde vadovaujančių Bažnyčios hierarchų yra prancūzų kardinolas Philippe‘as Barbarinas (Filipas Barbarenas), kuris šiemet buvo kaltinamas dėl kunigų pedofilų dangstymo. Jis pats neigia, kad yra pasielgęs kaip nors netinkamai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių