Susprogdinta užtvanka kursto nuogąstavimus dėl Ukrainos atominės elektrinės saugumo

Jungtinės Tautos ir Rusija pareiškė, kad antradienį susprogdinus didelę užtvanką okupuotoje Ukrainoje ir dėl to kilus potvyniams, Zaporižios atominei elektrinei didelio pavojaus nėra, tačiau Kyjivas perspėjo dėl galimos nelaimės.

Maskva ir Kyjivas kaltina vieni kitus dėl Kachovkos hidroelektrinės užtvankai padarytos žalos ir pateikia prieštaringas versijas dėl saugumo situacijos Maskvos okupuotoje elektrinėje, esančioje maždaug už 150 km.

Kachovkos užtvanka pastatyta ant Dnipro upės, kuri tiekia elektrinei aušinimo vandenį.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) sakė, kad žino apie pranešimus dėl žalos Kachovkos elektrinėje.

TATENA ekspertai Zaporižios atominėje elektrinėje atidžiai stebi situaciją. Tiesioginio pavojaus branduolinei saugai elektrinėje nėra“, – teigė TATENA socialinio tinklo „Twitter“ žinutėje.

Rusijos paskirtas elektrinės direktorius Jurijus Černičiukas latformoje „Telegram“ taip pat pareiškė, kad šiuo metu nėra jokios grėsmės Zaporižios atominės elektrinės saugumui.

„Vandens lygis aušinimo baseine nepasikeitė“, – sakė jis ir pridūrė, kad personalas kontroliuoja situaciją.

J. Černičiukas sakė, kad „vanduo, aušinantis panaudoto branduolinio kuro baseinus, yra uždarosios grandinės, neturinčios tiesioginio kontakto su išorine aplinka ir Kachovkos rezervuaro vandeniu“.

Jis sakė, kad vandenį galima papildyti „vandeniu iš Kachovkos rezervuaro arba keliais alternatyviais šaltiniais“.

Ukraina, kurioje 1986 metais įvyko pražūtinga Černobylio branduolinė katastrofa, skambina pavojaus varpais.

„Pasaulis vėl atsidūrė ant branduolinės katastrofos slenksčio, nes Zaporižios atominė elektrinė neteko aušinimo šaltinio. Ir šis pavojus dabar sparčiai didėja“, – sakė Ukrainos prezidento patarėjas Mychaila Podoliakas.

Elektrinės operatorė Ukrainoje „Energoatom“ teigė, kad Kachovkos rezervuaro vandens lygis „sparčiai mažėja, o tai kelia papildomą grėsmę laikinai okupuotai Zaporižios atominei elektrinei“.

Ji teigė, kad stebi situaciją ir kad šiuo metu aušinimo jėgainės tvenkinio vandens lygis yra pakankamas jėgainės poreikiams.

 

Ukraina JT teisme dėl užtvankos sprogdinimo Rusiją pavadino teroristine valstybe

Tarptautiniame Teisingumo Teisme (TTT) Ukraina antradienį pavadino Rusiją teroristine valstybe ir apkaltino ją sugriovus svarbią užtvanką per daug metų vykdomą smurto kampaniją.

„Šiandien Rusija susprogdino didelę užtvanką, esančią Naujojoje Kachovkoje, ir dėl to buvo evakuoti civiliai gyventojai, padaryta didelė ekologinė žala, – Jungtinių Tautų teismui sakė Ukrainos atstovas Antonas Korynevyčius. – Rusijos veiksmai yra teroristinės valstybės, agresorės, veiksmai.“

Ukraina kaltina Rusiją sunaikinus užtvanką netoli Chersono, įspėja apie poveikį aplinkai

Ukraina antradienį apkaltino Rusijos pajėgas susprogdinus didelę užtvanką ir hidroelektrinę Rusijos kontroliuojamoje pietų Ukrainos dalyje.

Pro sugriautą užtvanką plūsta vanduo, gali kilti didžiuliai potvyniai.

Ukrainos pareigūnai tai pavadino ekologine katastrofa ir įsakė evakuotis šimtams tūkstančių žemupio gyventojų.

Rusijos pareigūnai atkirto, kad Kachovkos užtvanka buvo sugadinta dėl Ukrainos karinių smūgių šioje teritorijoje.

Poveikis gali turėti plačių pasekmių: gali būti užtvindyti namai, gatvės ir įmonės žemupyje, sumažėti upės vandens lygis ten, kur aušinama didžiausia Europos atominė elektrinė, sumenkti geriamojo vandens atsargos į pietus esančiame Kryme, kurį Rusija neteisėtai aneksavo 2014 metais.

Užtvankos pralaužimas Ukrainoje tapo nauju sudėtingu šešioliktą mėnesį vykstančio Rusijos karo elementu, Ukrainos pajėgoms, atrodo, pradedant ilgai lauktą kontrpuolimą palei daugiau kaip 1 000 km ilgio fronto liniją Ukrainos rytuose ir pietuose.

Ukrainos branduolinės energetikos operatorė „Enerhoatom“ platformoje „Telegram“ pranešė, kad užtvankos sprogimas gali turėti neigiamų pasekmių Zaporižios atominei elektrinei, kuri yra didžiausia Europoje, tačiau rašė, kad kol kas situacija yra kontroliuojama.

Prezidento Volodymyro Zelenskio vyresnysis patarėjas Mychaila Podoliakas sakė, kad šiuo metu vyksta pasaulinė ekologinė katastrofa, kad ji matoma internete ir kad per kelias artimiausias valandas bus sunaikinta tūkstančiai gyvūnų ir ekosistemų.

V. Zelenskis sušaukė skubų posėdį krizei spręsti, pranešė Ukrainos pareigūnai.

Ukrainos vidaus reikalų ministerija paragino 10 kaimų, esančių dešiniajame upės krante, ir dalies Chersono miesto, esančio žemupyje, gyventojus susirinkti būtiniausius dokumentus ir naminius gyvūnus, išjungti buitinę techniką ir išvykti, perspėdama dėl galimos dezinformacijos.

Rusijos paskirtas Naujosios Kachovkos meras Vladimiras Leontjevas sakė, kad smūgiai buvo labai rimtas teroro aktas, ir teigė, kad Maskvos paskirta valdžia rengiasi pačioms blogiausioms pasekmėms, nors ir neragino evakuoti miesto gyventojų.

Ukraina kontroliuoja penkias iš šešių Dnipro upės, kuri teka nuo šiaurinės sienos su Baltarusija iki Juodosios jūros ir yra labai svarbi visos šalies geriamojo vandens bei elektros tiekimui, užtvankų. Kachovkos užtvanką žemupyje, Chersono srityje, kontroliuoja Rusijos pajėgos.

Socialiniuose tinkluose buvo išplatinta filmuota medžiaga iš, kaip manoma, užtvanką stebinčios stebėjimo kameros, kurioje matyti blyksnis, sprogimas ir užtvankos griūtis.

Chersono regioninės karinės administracijos vadovas Oleksandras Prokudinas „Telegram“ paskelbtame vaizdo įraše prieš pat 7 val. ryto vietos (ir Lietuvos) laiku perspėjo, kad Rusijos kariuomenė įvykdė dar vieną teroro aktą ir perspėjo, kad per penkias valandas vanduo pasieks kritinį lygį.

Kachovkos užtvanka neatitaisomai sugriauta, rašoma Ukrainos valstybinės hidroelektrinių operatorės pranešime.

„Dėl mašinų salės susprogdinimo iš vidaus Kachovkos hidroelektrinė visiškai sunaikinta. Ji neatkuriama“, – sakoma „Ukrhidroenerho“ pranešime.

Rusijos paskirtas meras V. Leontjevas antradienį teigė, kad daugybė smūgių Kachovkos hidroelektrinei sugadino jos sklendes ir kad vanduo iš Kachovkos rezervuaro ėmė nekontroliuojamai tekėti žemyn upe. V. Leontjevas pridūrė, kad elektrinės pažeidimai nepataisomi ir ją teks atstatyti.

Ukrainos atominės energijos operatorė „Enerhoatom“ rašė, kad Kachovkos rezervuaras, kuriame vandens lygis sparčiai mažėja, yra būtinas Zaporižios elektrinės saugos sistemoms, sakoma pranešime.

„Šiuo metu stoties aušinimo baseinas yra pilnas: 8 val. ryto vandens lygis buvo 16,6 metro, ir to pakanka elektrinės poreikiams“, – teigė operatorė.

Ukraina ir Rusija jau anksčiau kaltino viena kitą išpuoliais prieš užtvanką, o praėjusį spalį V. Zelenskis prognozavo, kad Rusija sunaikins užtvanką siekdama sukelti potvynį.

Valdžia, ekspertai ir gyventojai ištisus mėnesius reiškė susirūpinimą dėl vandens srautų, tekančių per Kachovkos užtvanką.

Vasario mėnesį vandens lygis buvo toks žemas, kad daugelis baiminosi galimos avarijos Zaporižios AE, į kurios aušinimo sistemas tiekiamas vanduo iš Kachovkos rezervuaro.

Gegužės viduryje po gausių liūčių ir sniego tirpsmo vandens lygis pakilo aukščiau nei įprasta ir užtvindė netoliese esančius kaimus. Palydovinės nuotraukos rodė, kad vanduo plūsta per pažeistus šliuzus.


Šiame straipsnyje: Zaporižiakaras Ukrainojeatominė elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių