Susitraukus Singapūro ekonomikai, šalis paniro į techninę recesiją

Dėl koronaviruso pandemijos Singapūro ekonomika antrąjį ketvirtį, lyginant su praėjusiais metais, susitraukė 12,6 proc., antradienį paskelbė šalies Prekybos ir pramonės ministerija.

Lyginant su pirmuoju šių metų ketvirčiu, antrojo ketvirčio susitraukimas prilygsta 41,2 proc.

Ministerija nuosmukio priežastimi įvardijo daugumos bendrovių uždarymus nuo balandžio 7 d. iki liepos 2 d. galiojusio karantino metu ir „silpną užsienio paklausą COVID-19 pandemijos išprovokuoto pasaulinės ekonomikos nuosmukio metu.“

Antro iš eilės ketvirčio susitraukimas reiškia, kad Singapūras paniro į techninę recesiją. Šalies centrinis bankas kiek anksčiau pateikė įspėjimą, kad bendrasis vidaus produktas (BVP) 2020 metais gali sumažėti iki 7 proc.

Ministerijos duomenys rodo, kad nuosmukio metu kiek paaugo gamybos sektorius. Pasak ministerijos, kitus sektorius, tokius kaip, pavyzdžiui, turizmo ir su juo susijusių paslaugų sektorius pandemija beveik „sustabdė“.

Turtingo miesto-valstybės Singapūro palyginti atvira ekonomika yra priklausoma nuo pasaulinės prekybos klestėjimo. Pasaulio Banko (PB) 2018 metų duomenimis, Singapūro prekybos ir BVP santykis penkis kartus viršijo pasaulio vidurkį ir siekė 326 proc.

Nors Singapūras daugeliui įmonių veiklą atnaujinti leido dar prieš mėnesį, prekybos ir pramonės ministras Chanas Chunas Singas antradienį įspėjo, kad Singapūro atsigavimas bus „lėtas ir netolygus“.

C. C. Singas ir jo Liaudies veiksmų partijos (PAP) kolegos penktadienį vykusiuose parlamento rinkimuose užsitikrino sugrįžimą į valdžią, surinkę daugiau nei 60 proc. balsų ir gavę 83 iš 93 vietų šalies parlamente – kiek mažiau nei 2015 metais vykusiuose rinkimuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių