Stambule įvyko pirmieji nuo 2002 metų kandidatų į merus debatai

  • Teksto dydis:

Kandidatai į Stambulo mero postą sekmadienį dalyvavo tiesiogiai transliuotuose istoriniuose debatuose, surengtuose pirmą kartą nuo prezidento Recepo Tayyipo Erdogano (Redžepo Tajipo Erdohano) partijos atėjimo į valdžią 2002 metais.

Valdančiajai Teisingumo ir plėtros partijai (AKP) priklausantis Binali Yildirimas (Binalis Jildirimas) – R. T. Erdogano lojalistas ir buvęs premjeras – akis į akį diskutavo su pagrindiniu opozicijos kandidatu iš Respublikos liaudies partijos (CHP) Ekremu Imamoglu (Ekremu Imamohlu), likus savaitei iki birželio 23 dieną numatytų pakartotinių rinkimų.

Pralaimėjimas Stambule – šalies ekonominiame centre ir didžiausiame mieste – per kovo 31 dieną vykusius vietos rinkimus buvo šokiruojanti nesėkmė valdančiajai partijai. AKP ir jos pirmtakės šį miestą valdė 25 metus.

E. Imamoglu, buvęs rajono meras, laimėjo surinkęs apie 13 tūkst. balsų daugiau nei B. Yildirimas.

Vis tik Turkijos vyriausioji rinkimų komisija nurodė pakartoti rinkimus Stambule, AKP pateikus skundą dėl numanomų pažeidimų ir įtartinų balsalapių.

Per debatus B. Yildirimas pareiškė, kad iš jo buvo „pavogta balsų“.

E. Imamoglu savo ruožtu tvirtino esąs „išrinktasis meras“ ir pabrėžė: „Vyksta demokratinė kova už 16 mln. žmonių teises, kurios buvo atimtos.“

Šie debatai buvo pirmieji nuo 2002 metų spalio, kai R. T. Erdoganas ir tuometis CHP lyderis Denizas Baykalas (Denizas Baikalas) dalyvavo panašiame renginyje, surengtame prieš tų pačių metų lapkritį vykusius visuotinius rinkimus.

Ta diskusija tęsėsi beveik tris valandas ir buvo transliuojama tiesiogiai per pagrindines naujienų televizijas.

Savaitgalį E. Imamoglu užsipuolė AKP ir pareiškė, jog ši politinė jėga yra valdžioje jau 25 metus, todėl B. Yildirimas „neturi teisės“ dalinti pažadų rinkėjams.

Tuo metu valdančiųjų kandidatas atkreipė dėmesį į savo ankstesnę politinę patirti, įgytą transporto ministro ir premjero postuose. Jis taip pat priminė apie Stambule įgyvendintus svarbius transporto projektus, tokius kaip metropoliteno tunelis „Marmaray“, nuo 2013 metų jungiantis abu Bosforo sąsiaurio krantus.

R. T. Erdoganas anksčiau sekmadienį, regis, nesureikšmino artėjančio balsavimo svarbos valdančiajai partijai. Jis pabrėžė, kad AKP jau ir taip kontroliuoja 25 iš 39 Stambulo rajonų savivaldybes.

„Per rinkimus, vyksiančius po savaitės, bus terenkamas meras“, – pareiškė Turkijos prezidentas, apibūdinęs šiuos rinkimus kaip „paprastą parduotuvės lango keitimą“. Jis taip pat griežtai sukritikavo užsienio žiniasklaidos didžiulį susidomėjimą balsavimu.


Šiame straipsnyje: Stambulasrinkimaimeraidebatai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių