Šiais metais ES planuoja dviem trečdaliais sumažinti Rusijos dujų importą

Europos Sąjunga (ES) nori gerokai sumažinti Rusijos dujų importą šiais metais, antradienį pareiškė aukštas pareigūnas, dėl invazijos į Ukrainą didėjant politiniam spaudimui nutraukti pagrindinę Rusijos ekonominę gelbėjimosi liniją.

Europos Komisija, ES vykdomoji institucija, paskelbė šį tikslą tuo metu, kai Jungtinės Valstijos ketina uždrausti naftos importą iš Rusijos – tai žingsnis, kurio europiečiai nesiryžta žengti, nes baiminasi, kad ekonominiai padariniai bus per sunkūs. Vietoj to Komisija teigė, kad gali panaikinti didžiulę savo priklausomybės nuo Rusijos dalį, pasitelkusi naujus dujų tiekimus, padidindama atsargas kitai žiemai ir paspartindama pastangas efektyviau naudoti energiją.

„Iki šių metų pabaigos galime pakeisti 100 milijardų kubinių metrų iš Rusijos importuojamų dujų. Tai yra du trečdaliai to, ką iš jų importuojame“, – žurnalistams Strasbūre (Prancūzija) sakė Europos Komisijos viceprezidentas Fransas Timmermansas. „Tai užbaigs mūsų per didelę priklausomybę ir suteiks mums taip reikalingos erdvės manevruoti“, – pridūrė F. Timmermansas, vadovaujantis ES energetikos ir klimato kaitos politikos formavimui.

Savo plane ES nurodė, kad iki 2030 metų blokas gali tapti visiškai nepriklausomas nuo Rusijos dujų, naftos ir anglies.

Tačiau F. Timmermansas paragino būti atsargius. Rusija tenkina 40 proc. ES dujų poreikio, o Italija, Vokietija ir kelios Vidurio Europos šalys yra ypač priklausomos. Ketvirtadalis naftos tiekimo taip pat gaunama iš Rusijos. Dėl šios priklausomybės ES šalys atsisako pritarti Kijevo ir Vašingtono raginimams taikyti griežtas sankcijas Rusijos energetikos sektoriui, Vakarų sąjungininkėms ieškant daugiau būdų, kaip dar stipriau smogti Rusijai dėl jos veiksmų Ukrainoje.

„Realybė tokia, kad yra nemažai mūsų valstybių narių, kurios pakliūtų į tikrą bėdą, jei visa energija akimirksniu nebebūtų tiekiama iš Rusijos“, – anksčiau Europos Parlamento nariams sakė F. Timmermansas. „Taigi turime įsitikinti, kad (...) nepadarysime sau daugiau žalos nei V. Putinui“, – pridūrė jis.

Neįpareigojantis pasiūlymas numato, kad iki rugsėjo 30 d. būtų užpildyta 90 proc. dujų saugyklų pajėgumų – dabar užpildyta tik apie 30 procentų.

Briuselio rekomendacijos pateiktos prieš pat ES lyderių susitikimą, kuriame bus aptarti būdai, kaip ilgam laikui nutraukti Europos energetinius ryšius su Rusija. 27 lyderiai susitars „palaipsniui panaikinti mūsų priklausomybę nuo Rusijos dujų, naftos ir anglies importo“, teigiama AFP pateiktame deklaracijos projekte, kuriuo siekiama užbaigti susitikimą.

 


Šiame straipsnyje: ESRusijos dujų importaskaras UkrainojeFransas Timmermansas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių