Sakartvelo premjeras: dėl sankcijų Tbilisis gali peržiūrėti ryšius su JAV

  • Teksto dydis:

Sakartvelo ministras pirmininkas antradienį perspėjo, kad šalis gali peržiūrėti ryšius su Jungtinėmis Valstijomis po to, kai Vašingtonas paskelbė sankcijas Tbilisiui dėl jo veiksmų per masinius protestus.

JAV pirmadienį skyrė sankcijas dviem Sakartvelo vidaus reikalų ministerijos pareigūnams „už jų dalyvavimą rimtuose žmogaus teisių pažeidimuose“ per kelias savaites trukusius protestus prieš priimtą „užsienio įtakos“ įstatymą.

„Jei bus žengtas dar vienas toks žingsnis, tai gali paskatinti peržiūrėti Sakartvelo poziciją dėl JAV ir Sakartvelo santykių“, – sakė ministras pirmininkas Iraklis Kobachidzė per susitikimą su JAV ambasadore Robin Dunnigan, teigiama premjero biuro pranešime.

I. Kobachidzė sakė, kad JAV sankcijomis siekiama padėti opozicinėms partijoms prieš spalį vyksiančius svarbius parlamento rinkimus.

Šalies valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ oponentai kaltino ją, kad Tbilisis politiškai tolsta nuo Vakarų ir artėja prie Rusijos.

Gegužę „Sakartvelo svajonės“ įstatymų leidėjai, nepaisydami masinių antivyriausybinių protestų ir Vakarų pasmerkimo, priėmė prieštaringai vertinamą „užsienio įtakos“ įstatymą, nukreiptą prieš nevyriausybines organizacijas.

JAV buvo raginusi Sakartvelą atsisakyti įstatymo, kuris, anot jų, yra antidemokratiškas.

Tuo metu antradienį „Sakartvelo svajonės“ kontroliuojamas parlamentas priėmė prieštaringai vertinamą „šeimos vertybių“ įstatymą, kurį teisių gynimo grupės ir Europos Sąjunga kritikuoja kaip teisės aktą, suvaržantį LGBTIQ žmonių teises.

JAV valstybės sekretorius Anthony Blinkenas pirmadienį pareiškė, kad Vašingtonas „imasi papildomų priemonių, kad daugiau kaip 60 Sakartvelo asmenų ir jų šeimos narių, atsakingų už demokratijos Sakartvele žlugdymą arba prisidėjusių prie jo, būtų taikomi vizų apribojimai“.

„Mes tebesame susirūpinę dėl žmogaus teisių pažeidimų ir antidemokratinių veiksmų Sakartvele ir toliau svarstysime galimybę imtis papildomų atsakomųjų veiksmų“, – sakoma jo pareiškime.

2012 metais į valdžią atėjusi partija „Sakartvelo svajonė“, iš pradžių vykdžiusi liberalią provakarietišką politikos darbotvarkę, per pastaruosius dvejus metus sustiprino savo antivakarietiškas ir antiliberalias pozicijas.

Kritikai ją kaltina artėjant prie Kremliaus orbitos ir keliant pavojų Sakartvelo siekiui tapti ES nare.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Joo

Joo portretas
Gaila, kad Sakartvelas nuėjo ne tuo keliu. Vargiai į ES įstos.

Apačioje komentuojantys - Du Debilai, Du Gaideliai !

Apačioje komentuojantys - Du Debilai, Du Gaideliai !  portretas
Gruzinai Šaunuoliai ! Turės TIKRĄ LAISVE !

Kodel

Kodel portretas
Sakartvelas....Gruzija yra Gruzija....gal da pavadinkit kokia Sirimavo Bandaranaike....gražu gūtu čut ni sanskritas.... ir litviuviška...hki-hi-ooo...
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių