Rusija galutinai uždarė Baikalo ežerą teršusį popieriaus fabriką

  • Teksto dydis:

Rusijoje esantį giliausią pasaulyje gėląjį Baikalo ežerą smarkiai teršęs celiuliozės ir popieriaus fabrikas buvo galutinai uždarytas, pirmadienį pranešė įmonės administracija ir nurodė, kad dar šią savaitę atleis beveik 800 savo darbuotojų.

Milžiniškas Baikalo celiuliozės ir popieriaus kombinatas buvo pastatytas Sovietų Sąjungos praeito amžiaus 7-ame dešimtmetyje prie šio Sibiro ežero pietinio galo.

Dabar ši įmonė buvo „uždaryta ir nebeatnaujins darbo“, jos profsąjungos vadovas Jurijus Nabokovas sakė naujienų agentūrai AFP.

Kombinato generalinis direktorius Aleksandras Ivanovas sakė naujienų agentūrai „RIA Novosti“, kad įmonė trečiadienį atleis 780 darbuotojų ir pradės uždarymo procesą, kuris gali trukti iki dvejų metų.

Apie 700 darbuotojų liks dirbti kombinato katilinėje, tiekiančioje šilumą Baikalsko miestui, pridūrė jis.

Aplinkosaugos aktyvistai seniai kovojo, kad būtų uždaryta šis pasenęs fabrikas, kuris yra pagrindinis darbdavys 13 tūkst. gyventojų turinčiame Baikalske.

2008 metais kombinatas buvo uždarytas, o jo darbuotojai – atleisti, bet kilus protestams tuometis premjeras Vladimiras Putinas 2010 metais nurodė gamyklai atnaujinti veiklą, argumentuodamas, kad daug žmonių liko be darbo.

Vyriausybėje daug metų vyko debatai dėl to miesto ir gamyklos ateities, tačiau nebuvo sukurta jokia programa darbuotojams, kurie bus atleisti prieš pat prasidedant rūsčiai Sibiro žiemai.

„Niekas nesiūlo darbuotojams jokių kitų darbų. Mieste nėra kitos pramonės... Yra tik 100 įmonių – visos siūlančios mažai apmokamas darbo vietas“, – piktai aiškino J.Nabokovas, pridūręs, kad žmonės yra pasiruošę pradėti protestus.

„Prieš penkerius metus vyriausybė žadėjo perkvalifikuoti darbininkus, tačiau to nepadarė. Darbuotojams niekas nieko nesiūlė ... Mes ir vėl esame prie skurdo ir nedarbo bedugnės krašto“, – pažymėjo jis.

Baikalas, kuris yra į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įrašytas giliausias pasaulyje gėlavandenis ežeras, garsėja išskirtine augalija ir gyvūnija, tarp jų unikalia Baikalo ruonių rūšimi. Šis ežeras sudaro apie 20 proc. pasaulio gėlojo vandens išteklių.

Nevyriausybinė vietos aplinkosaugos organizacija „Baikalo ekologinė banga“ nurodė, kad įmonė dabar privalo nuspręsti, ką daryti su nuodingomis atliekomis, dešimtmečius kauptomis aplink kombinatą, įskaitant apie 6 mln. dumblo, prisotinto itin toksiškų chloro junginių.

„Yra 14 rezervuarų, kiekvienas iš jų – kelių futbolo aikščių dydžio“, – sakė šios Irkutske įsikūrusios organizacijos darbuotojas Maksimas Voroncovas.

Jis pridūrė, kad šios gamyklos uždarymas buvo jau seniai prognozuojamas, nes ji daugelį metų dirbo nuostolingai.

„Ją paleisti iš naujo nebūtų verta, – M.Voroncovas aiškino AFP. – Trejus metus ji šlubavo abiem kojomis, o dabar atleidžia žmones prieš pat žiemą. Tai nėra socialiai atsakingas požiūris.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių