R. T. Erdoganas aptarė su J. Bidenu tarpininkavimą derybose dėl karo Ukrainoje

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) ketvirtadienį pareiškė savo JAV kolegai Joe Bidenui (Džo Baidenui), kad Ankarai svarbu atlikti tarpininkės vaidmenį derybose dėl Ukrainos ir Rusijos karo nutraukimo.

Tokį pareiškimą R. T. Erdoganas padarė, konflikto šalių užsienio reikalų ministrams susitikus Turkijoje.

Ankara, palaikanti glaudžius ryšius tiek su Maskva, tiek su Kyjivu, ketvirtadienį pietiniame Antalijos kurorte surengė svarbų ukrainiečių užsienio reikalų ministro Dmytro Kulebos ir rusų diplomatijos vadovo Sergejaus Lavrovo susitikimą.

Per derybas nepavyko pasiekti proveržio dėl paliaubų ar humanitarinių klausimų, tačiau buvo išryškintas Turkijos vaidmuo tarpininkaujant pastangoms užbaigti prieš dvi savaites prasidėjusį karą.

Pasak turkų prezidentūros, R. T. Erdoganas per 45 minutes trukusį pokalbį telefonu su J. Bidenu pabrėžė, kad Ankarai svarbu gebėti kalbėtis su abiem pusėmis ir būti „koordinatore“ ieškant konflikto sprendinio.

Baltieji rūmai savo ruožtu nurodė, kad prezidentas J. Bidenas „palankiai įvertino“ Turkijos tarpininkavimo pastangas ir kad abu lyderiai „dar kartą patvirtino tvirtą paramą“ Ukrainai Rusijos agresijos akivaizdoje.

Remiantis turkų prezidentūros pareiškimu, R. T. Erdoganas taip pat pareikalavo panaikinti „neteisingas sankcijas“, kurias Vašingtonas 2019 metais įvedė NATO priklausančiai Turkijai, šiai įsigijus rusiškų gynybos kompleksų.

Ankara siekia įsigyti 40 naikintuvų F-16 ir atsarginių dalių, reikalingų turimai F-16 flotilei prižiūrėti ir modernizuoti.

Turkija išleido 1,4 mlrd. dolerių (1,3 mlrd. eurų) užsisakydama sunkiai susekamus naikintuvus F-35, tačiau orlaiviai taip ir nebuvo pristatyti, nes Vašingtonas 2019 metais įšaldė sutartį Ankarai iš Rusijos įsigijus oro erdvės gynybos sistemų S-400.

Ši ginkluotė laikoma grėsme F-35 naikintuvams, todėl JAV nusprendė pašalinti Turkiją iš savo pažangių karinių orlaivių programos.

Ankara yra perdavusi kovinių bepiločių lėktuvų savo sąjungininkei Ukrainai, bet tuo pat metu nori palaikyti gerus santykius su Maskva. Turkija yra labai priklausoma nuo rusų turistų ir rusiškų kviečių bei energijos išteklių tiekimo.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeTurkijaRecepas Tayyipas ErdoganasJoe Bidenas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių