PSO dėl omikron ragina nepasiskiepijusius, rizikos grupės asmenis atsisakyti kelionių

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) antradienį pareiškė, kad nuo COVID-19 pilnai nepasiskiepiję asmenys, priklausantys rizikos grupei, įskaitant vyresnius nei 60 metų žmones, turėtų atidėti keliones į vietoves, kur fiksuojama vietinio užsikrėtimo  atvejų.

PSO taip pat sakė, kad visiškas kelionių uždraudimas nesustabdys pandeminio koronaviruso omikron atmainos plitimo.

Pietų Afrikoje aptikta nauja susirūpinimą kelianti padermė, kuri, anot PSO, kelia „labai didelę“ riziką pasaulyje, paskatino daugelį valstybių uždaryti savo sienas.  

„Visuotiniai kelionių draudimai neužkirs kelio tarptautiniam plitimui, ir jie užkrauna sunkią naštą gyvenimui ir pragyvenimui“, – nurodė PSO rekomendacijoje dėl kelionių režimo esant omikron padermės plitimo grėsmei.

„Be to, jie gali neigiamai paveikti pasaulines sveikatos apsaugos pastangas, demotyvuodami šalis pranešti epidemiologinius bei sekoskaitos duomenis ir jais dalytis“, – sakoma rekomendacijoje.

PSO apie omikron atmainą buvo informuota prieš mažiau nei savaitę, kai anksčiau lapkritį ji pirmą kartą buvo aptikta Afrikos pietuose. Užsikrėtimo šiuo variantu atvejų jau nustatyta virtinėje šalių. 

PSO atkreipė dėmesį, kad daugėja vyriausybių, kurios imasi kelionių suvaržymų, įskaitant laikinus draudimus atvykti iš valstybių, kur fiksuota užsikrėtimo omikron atmaina atvejų. 

Anot PSO, sekmadienio duomenimis, 56 šalys jau ėmėsi kelionių suvaržymų, siekdamos kiek įmanoma ilgiau apsisaugoti nuo naujos padermės patekimo į jų teritorijas.

„Prognozuojama, kad šalių, kuriose bus randama omikron atmaina, vis daugės, nacionalinėms valdžios institucijoms plečiant stebėjimą ir sekoskaitą“, – nurodė organizacija. 

Vėliau PSO paskelbė rekomendacijos paskutinės dalies pataisymą dėl asmenų, kuriems patariama atidėti keliones, taip pat dėl vietų, į kurias jiems nerekomenduojama vykti. 

„Asmenims, kurie yra nepilnai pasiskiepiję ar neturi dokumento, patvirtinančio persirgimą SARS-CoV-2 viruso sukelta liga ir kuriems kyla didesnė rizika susirgti sunkia ligos forma ir mirti, įskaitant 60 metų ir vyresnius žmones ar asmenis, turinčius gretutinių ligų, tokių, kaip širdies ligos, vėžys ir diabetas... turėtų būti rekomenduojama atidėti keliones į vietoves, kur fiksuojama vietinio užsikrėtimo  atvejų“, – nurodė PSP pataisytoje rekomendacijoje.      

PSO patarė šalims laikytis „patikima informacija ir rizika grindžiamo požiūrio“ sprendžiant dėl kelionių suvaržymų. 

Anot jos, nacionalinės valdžios institucijos išvykimo, tranzito ir atvykimo šalyse gali taikyti poveikio švelninimo priemones, kurios galėtų padėti atidėti ar sumažinti naujos padermės plitimą tarp valstybių. Tarp tokių priemonių galėtų būti keleivių tikrinimas, testavimas ir karantinavimas.

„Visos priemonės turėtų būti proporcingos rizikai, ribotos trukmės ir taikomos gerbiant keleivių orumą, žmogaus teises ir pagrindines laisves“, – pabrėžė PSO.  

Organizacija taip pat nurodė, kad pandemijos metu pirmenybė visada turi būti teikiama „būtinoms tarptautinėms kelionėms“, susijusioms su humanitarinėmis misijomis, repatriacija ir gyvybiškai svarbių išteklių transportavimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
isviso jokio marmalo ir jokio ziliojimo po apsikretusi pasauli savo brudais kuriu savu neatsiginsi nes sie sumarmaliuoti /avinai /kaip ir tie valkatos nesupranta kas yra higiena===

tai nezinojau

tai nezinojau portretas
kad nesiskiepine kuriu niekur neileidzia nei i kavines, parduotuves ir t.t. galejo keliauti i kitas salis, nu tikrai ne is musu durniu laivo kur iskeliausi jeigu nesucipuotas,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių