Prisaikdintas naujasis Lenkijos premjeras ir jo vyriausybė

  • Teksto dydis:

Naujo Lenkijos ministro pirmininko Mateuszo Morawieckio (Mateušo Moraveckio) vyriausybė oficialiai buvo prisaikdinta pirmadienį Varšuvos prezidentūroje.

Atsistatydinusi premjerė Beata Szydlo (Beata Šydlo), vyriausybei vadovavusi dvejus metus, tapo ministro pirmininko pavaduotoja.

Anksčiau pirmadienį spėliota, kad ministrų kabinete gali įvykti pasikeitimų, tačiau taip neįvyko. Ministrai iš B. Szydlo vyriausybės pirmadienį vienas po kito sakė priesaikas ir pasirašė deklaracijas pasižadėdami laikytis Konstitucijos.

Lenkijos valdančioji partija „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) išrinko M. Morawieckį, kad jis pakeistų atsistatydinusią premjerę, kurios vyriausybėje jis dirbo finansų ir plėtros ministru.

Vyriausybės prisaikdinimo ceremonijoje dalyvavo ir įtakingasis PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačinskis).

B. Szydlo buvo gana mėgstama lenkų, tačiau jai valdant gerokai suprastėjo šalies įvaizdis užsienyje, nes konservatyvi vyriausybė atsisakė priimti migrantų, inicijavo didelio masto kirtimus saugomoje Belovežo girioje, Europos paskutinėje pirmykštėje girioje, ir laikėsi kategoriškos pozicijos Vokietijos atžvilgiu.

Be to, Lenkijos parlamentas praėjusią savaitę pritarė prieštaringai vertinamoms teismų reformoms, nors opozicija ir Europos Sąjunga jas laiko keliančiomis grėsmę teismų nepriklausomybei ir valdžių atskyrimo principui.

Aiškindami tokį vyriausybės vadovų pakeitimą valdančiosios partijos pareigūnai sakė, kad vyriausybei reikia pagrindinį dėmesį skirti ekonomikai ir pagerinti savo autoritetą ES bei kitose užsienio šalyse.

M. Morawieckis, buvęs bankininkas, mokantis anglų ir vokiečių kalbas, laikomas geresniu kandidatu atstovauti Lenkijai tarptautinėje bendruomenėje.

Antradienį jis pristatys savo vyriausybės planą Lenkijos parlamentui, o vėliau įstatymų leidėjai, kurių dauguma priklauso PiS, balsuos dėl pasitikėjimo, taigi, beveik neabejojama, kad jie patvirtins naująjį ministrą pirmininką.

M. Morawieckis giria dabartinės vyriausybės narius. Anksčiau jis yra sakęs, kad iki sausio nenumato didesnių pasikeitimų ministrų kabinete.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių