Prezidentų virtuvės paslaptys Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidentų virtuvės paslaptys

Prezidentų virtuvės paslaptys
Prezidentų virtuvės paslaptys / "Reuters" nuotr.

Prancūzas Gilles'as Bragard'as ir kiti profesionalų virėjų klubo nariai pasidalijo paslaptimis iš galingiausių pasaulio vyrų ir moterų virtuvių.

Kremliaus degustatoriai

"Degustatorių iki šiol esama, bet tik Kremliuje, kur gydytojas ir virėjas ragauja kiekvieną patiekalą", – atskleidė G.Bragard'as, ruošęs patiekalus įtakingiausiems pasaulio žmonėms.

G.Bragard'as apie pasaulio lyderių virtuvę šią savaitę pasakojo Paryžiuje, kur susirinko prieš 35 metus jo įsteigtas elitinis virėjų klubas "Club des Chefs des Chefs". Jam priklauso 27 nariai iš 25 šalių, gaminantys prezidentams, ministrams pirmininkams ir monarchams. Tarp jų yra ir dabartinis V.Putino virėjas Vachtangas Abušidis, kuris patvirtino kolegos prancūzo pasakojimą apie Kremliaus degustatorius.

Bet viduramžių monarchų praktikos laikosi ir kiti šiuolaikiniai lyderiai. Didžiosios Britanijos karališkajai šeimai gaminantis Antonas Mosimannas prisiminė buvusio JAV prezidento George'o W.Busho vizitą į Londoną, kai du Federalinio tyrimų biuro agentai išragavo visus iki vieno virėjo pasiūlytus patiekalus.

Skaičiavo kiekvieną pensą

Vieną pastarųjų kartų į karališkosios virtuvės darbą įsikišo princo Williamo žmona, Kembridžo kunigaikštienė Catherine. Ji šveicaro virėjo paprašė gaminti lengvesnį padažą.

A.Mosimannas taip pat papasakojo, kad Geležine Ledi pramintai buvusiai Didžiosios Britanijos ministrei pirmininkei Margaret Thatcher visuomet rūpėdavo patiekalų kaina. Kartą ji pasiteiravo virėjo, kiek kainavo veršienos kepsnys ir grybai, kuriuos valgė tuometis Prancūzijos prezidentas François Mitterrand'as.

Gerokai vėliau, jau palikusi premjero postą, M.Thatcher sakė A.Mosimannui: "Tai buvo skanu, bet, ak, tai buvo brangu."

B.Obama nekenčia burokėlių

Bernard'as Vaussionas, jau 40 metų gaminantis Prancūzijos prezidentams ir jų svečiams, sakė, kad jo naujasis viršininkas François Hollande'as nemėgsta artišokų, bet džiaugėsi, kad į Eliziejaus rūmus grįžo sūris, kurio buvo atsisakęs jo pirmtakas šokolado mėgėjas Nicolas Sarkozy.

JAV Baltųjų rūmų virėja Cristeta Comerford nenorėjo daug pasakoti apie prezidento Baracko Obamos antipatiją burokėliams, tikriausiai nenorėdama trukdyti pirmosios ponios Michelle bandymams priversti amerikiečių vaikus valgyti daugiau vaisių ir daržovių. Šiam tikslui ji netgi įrengė darželį Baltųjų rūmų kieme.

Dar vienas namuose augintų vaisių ir daržovių mėgėjas yra Monako princas Albertas II, turintis savo ekologišką daržą. Jo asmeninis virėjas Christianas Garcia vadina jį tikru gurmanu. Po princo vestuvių su Pietų Afrikos Respublikos plaukike Charlene Wittstock virėjui teko įtraukti į valgiaraštį naują patiekalą – afrikietišką mėsos apkepą "Bobotie", gaminamą iš maltos mėsos su prieskoniais ir garnyru, kurio pagrindas – kiaušinis.

Virtuvinė diplomatija

"Club des Chefs des Chefs" virėjus šią savaitę Eliziejaus rūmuose priėmė Prancūzijos prezidentas F.Hollande'as.

"Jūsų profesija nelengva, reikalaujanti daug jėgų, – svečiams sakė šalies vadovas. – Bet ji labai svarbi tarptautiniams santykiams. Derybos gali būti sėkmingos arba nesėkmingos, o tai iš dalies priklauso nuo to, ar svečiams patiks jūsų patiekalai. Viskas jūsų rankose. Jūs padedate derybų procesui."


V.Putino skanėstas – pyragėlis su žuvies įdaru

G.Bragard'as nesiėmė plačiau pasakoti apie V.Putino gastronominius pomėgius, bet apie jam patinkančius patiekalus jau žinoma gana daug. Apie juos dar 2004 m. papasakojo tuometis Kremliaus virėjas Michailas Žukovas. Jis su pasididžiavimu aprašė keletą kulinarinių šedevrų, ruošiamų Kremliaus priėmimams, tokių kaip kepta kalakutė "Mona Liza" arba žuvis su grybais "Stenka Razin", bet pripažino, kad V.Putinas mėgsta paprastą sveiką maistą ir ledus. Pasak Kremliaus virėjų, V.Putino apetitas nuosaikus.

2007 m. laikraštis "Komsomolskaja pravda" sužinojo dar keletą detalių iš prezidento virtuvės. Amerikietis virėjas Michaelas Thompsonas, tuo metu dirbęs prezidento rezidencijoje "Bočiarovo šaltinis", papasakojo žurnalistams, kad priimant į darbą jam pirmiausia buvo išaiškinti V.Putino gastronominiai pomėgiai. Paaiškėjo, kad jis labiau mėgstą žuvį negu mėsą, bet jeigu valgo mėsą, tuomet renkasi avieną. V.Putinas taip pat neabejingas salotoms ir sūdytiems agurkams, o iš alkoholinių gėrimų mėgsta raudonąjį vyną, kartais išgeria alaus.

M.Thompsonas prisipažino, kad negalėtų pavadinti V.Putino gurmanu. Pasak virėjo, prezidentas mėgsta rusų virtuvę, rytais valgo košes, varškę ir medų.

O padavėja Irina iš vyriausybinės sanatorijos "Rusia" tuomet pasakojo žurnalistams, kad V.Putinas labiausiai mėgsta keptus miltinius patiekalus, ypač – pyragėlius su maltos žuvies įdaru.

Degustacija: ant Rusijos vadovų V.Putino (kairėje) ir Dmitrijaus Medvedevo pietų stalo gulėjo ir žemės ūkio parodoje dovanų gautos lietuviškos duonos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų