PAR prezidentas: valdančioji partija nori, kad šalis paliktų Tarptautinį baudžiamąjį teismą

Pietų Afrikos prezidentas Cyrilas Ramaphosa (Sirilas Ramafosa) antradienį pareiškė, kad jo valdančioji partija ANC mano, jog šalis turėtų pasitraukti iš Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT).

Taip jis kalbėjo praėjus kelioms savaitėms po to, kai šis teismas išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino arešto orderį.

„Taip, valdančioji partija... priėmė sprendimą, kad Pietų Afrikai būtų protinga pasitraukti iš TBT“, – sakė C. Ramaphosa per spaudos konferenciją, surengtą su jo šalyje viešinčiu Suomijos prezidentu Sauli Niinisto (Sauliu Nyniste).

Kovo mėnesį TBT išdavė V. Putino arešto orderį dėl kaltinimų, kad Rusija neteisėtai deportavo ukrainiečių vaikus.

Tai reiškia, kad Pretorija, kurioje šiais metais vyks BRICS bloko, kurį sudaro Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir Pietų Afrika, viršūnių susitikimas, turėtų jį sulaikyti atvykus.

Taip, valdančioji partija... priėmė sprendimą, kad Pietų Afrikai būtų protinga pasitraukti iš TBT.

C. Ramaphosa sakė, kad sprendimas, priimtas po savaitgalį įvykusio ANC susitikimo, iš esmės susijęs su tuo, kas laikoma neteisingu teismo elgesiu su kai kuriomis šalimis.

„Norėtume, kad šis neteisingo elgesio klausimas būtų tinkamai aptartas, tačiau kol kas valdančioji partija dar kartą nusprendė, kad reikėtų pasitraukti“, – sakė jis.

Paklaustas, ar Pietų Afrika sulaikytų V. Putiną, C. Ramaphosa sakė, kad šis klausimas yra svarstomas.

Žemyno galybė PAR atsisako pasmerkti invaziją į Ukrainą, dėl kurios Maskva iš esmės buvo izoliuota tarptautinėje arenoje, teigdama, kad nori išlikti neutrali ir teikia pirmenybę dialogui siekiant užbaigti karą.

Pietų Afrika jau yra bandžiusi pasitraukti iš TBT.

Ji bandė tai padaryti 2016 metais po metais anksčiau kilusio ginčo, kai tuometinis Sudano prezidentas Omaras al Bashiras (Omaras Baširas) lankėsi šalyje vykusiame Afrikos Sąjungos viršūnių susitikime. PAR atsisakė jį areštuoti, nors tuometiniam Sudano vadovui buvo išduotas TBT arešto orderis dėl įtariamų karo nusikaltimų.

Tačiau prieštaringai vertinamas sprendimas pasitraukti buvo atšauktas, kai šalies teismas nusprendė, kad toks žingsnis prieštarautų Konstitucijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

taip

taip portretas
juk ir jav kiekviena valstija turi savo valdzia ir teismus ir man keista kaip Trumps gyvendams floridoje niujorko prokuroro norus pilde cia kazkas panasaus i ivaizdi savu /jankiu/ akiu dumymui tik logiskai mastanciu europos apsisvietusiu zmoniu kuriu yra visose tautose ===
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių