Popiežius Rytų Timore ragino kovoti su seksualiniu vaikų išnaudojimu

Popiežius Pranciškus pirmadienį atvyko į Rytų Timorą. Savo kalboje vyriausybės atstovams ir diplomatams sostinėje Dilyje jis paragino ryžtingai kovoti su vaikų išnaudojimu.

Katalikų bažnyčią šioje Pietryčių Azijos šalyje pastaraisiais metais krėtė virtinė seksualinio vaikų išnaudojimo skandalų. „Visi turime daryti viską, kad užkirstume kelią bet kokiai išnaudojimo formai“, – sakė pontifikas.

„Negalime pamiršti daugelio vaikų ir jaunuolių, kurių orumas buvo pažeistas“, – kalbėjo popiežius. – Šis reiškinys matomas visame pasaulyje“. Pranciškus nei paminėjo konkretaus atvejo, nei pripažino Vatikano atsakomybę.

Rytų Timore, be kita ko, didelio atgarsio sulaukė vyskupo Carloso Ximeneso Belo, kuris 1996 m. buvo apdovanotas Nobelio taikos premija už savo nesmurtinę kovą už nepriklausomybę nuo Indonezijos, atvejis. Jis buvo apkaltintas dešimtmečius trukusiu berniukų išnaudojimu. Dėl to 2002 m. iš pareigų pasitraukęs vyskupas 2020-aisiais sulaukė Vatikano sankcijų. Tačiau apie baudžiamąsias priemones jam paskelbta tik 2022 m. Kitu atveju buvęs JAV kunigas Richardas Daschbachas 2021 m. dėl daugybės seksualinių nusikaltimų vaikų namuose Rytų Timore buvo nuteistas 12 metų kalėti.

Popiežių po nusileidimo Dilyje pasitiko Rytų Timoro prezidentas José Manuelis Ramosas Horta. Dešimtys tūkstančių katalikų tikinčiųjų užplūdo gatves, kad pasveikintų pontifiką, kuris važiavo pro juos atviru automobiliu.

Pranciškus yra pirmasis popiežius, kuris nuo Rytų Timoro nepriklausomybės nuo Indonezijos 2002 m. atvyko į šalį. 98 proc. iš 1,3 mln. buvusios portugalų kolonijos gyventojų yra katalikai. Rytų Timoras yra viena skurdžiausių pasaulio šalių.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių