Pontifiko kalboje – nevilties nuotaikos

Šiais metais Kalėdas aptemdė pasaulį krečianti ekonominė krizė. Kreipdamasis į tikinčiuosius popiežius Benediktas XVI pasmerkė godumą ir paragino užbaigti smurtą Artimuosiuose Rytuose.

Už taiką Šventojoje Žemėje

"Dangus ir vėl aptemo Izraeliui ir Palestinai, – sakė pontifikas. – Tegu dieviškoji Betliejaus šviesa spinduliuoja per Šventąją Žemę, apvainikuodama pastangas tų, kurie atmeta iškreiptą konfliktų ir smurto logiką." Per Kalėdų vidurnakčio pamokslą Pontifikas paragino melstis, kad Artimuosiuose Rytuose įsigalėtų taika.

Tradiciškai Šv. Petro aikštėje susirinkusiems tikintiesiems popiežius priminė ir Afrikos šalių problemas. "Dieviškosios šviesos laukia Zimbabvės žmonės Afrikoje, patekę į spąstus dėl užsitęsusios politinės ir socialinės krizės, kuri, deja, tik blogėja", – sakė Benediktas XVI.

Pontifikas, kurio kreipimąsi perdavė viso pasaulio televizijos, pabrėžė, jog Demokratinėje Kongo Respublikoje, Sudane ir Somalyje nesibaigiančios kančios yra tragiškas stabilumo ir taikos nebuvimo padarinys.

Suvažiavo piligrimai

Už taiką buvo meldžiamasi ir Vakarų Kranto mieste Betliejuje, kur gimė Jėzus Kristus. Čia, nepaisydami šalčio, susirinko tūkstančiai krikščionių. Tiek daug, anot liudininkų, nebuvo susirinkę nuo pat 2000 m., kai prasidėjo antrasis palestiniečių sukilimas.

Daug tikinčiųjų meldėsi Kristaus gimimo bažnyčioje, kurioje yra grota, žyminti vietą, kur, kaip tikima, gimė Kristus. Kiti buvo susirinkę Prakartėlės aikštėje – čia žygiavo skautai, dūdmaišiais ir būgnais grodami maršus.

"Šią naktį grotos tyla bus garsesnė už pabūklų ir automatų triukšmą", – bažnyčioje aukojamose vidurnakčio mišiose maldininkams sakė katalikų patriarchas Fuadas Twalis. Tačiau daugelyje pasaulio vietų, kuriose vyksta konfliktai, ginklai nebuvo sudėti net ir vienai dienai.

Ragino vienytis

Kaip ir kiti pasaulio lyderiai, tradicinėje kalboje "Urbi et orbi" ("Miestui ir pasauliui" – lot.) popiežius paminėjo ekonomikos sunkumus: smunkantį ūkį ir padidėjusį nedarbą. "Jeigu žmonės žiūrės tik savo interesų, mūsų pasaulis tikrai sugrius, – pabrėžė Benediktas XVI. – Tegu Kalėdų šviesa apšviečia ir padrąsina visus žmones atlikti savo darbą visur, kur bendrą naudą nustelbia individo ar atskirų grupių egoizmas."

Stiprybės nukentėjusiems nuo ekonominės krizės kasmetėje kalėdinėje kalboje palinkėjo Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II. Tautų sandraugos šalių gyventojus ji drąsino nesusitaikyti su pralaimėjimu ir ragino palaikyti artimus žmones.

Išrinktasis JAV prezidentas Barackas Obama taip pat paragino amerikiečius energingai imtis sunkaus darbo. Tik taip, anot jo, galima būtų greičiau įveikti ekonominės krizės vargus.


Krizės auka

Pasauliui vis giliau krintant į finansų duobę, pavargę nuo įtampos žmonės vis dažniau griebiasi ginklo. Kai sąskaitas su gyvenimu suvedė vienas garsus britų vadybininkas, dar viena krizės auka buvo aptikta Niujorke.

Į Bernardo Madoffo finansų piramidę 1,4 mlrd. JAV dolerių (apie 3,43 mlrd. litų) investavusio Prancūzijos vadybininko kūnas buvo rastas biure. Policija neabejoja, kad 65 metų Rene Thierry Magonas de la Villehuchetas nusižudė. Jis nepaliko atsisveikinimo raštelio, bet šalia buvo rastas buteliukas su tabletėmis. Nuostoliai dėl B.Madoffo sukurtos finansų piramidės visame pasaulyje gali siekti 50 mlrd. JAV dolerių (apie 122,5 mlrd. litų).


Šiame straipsnyje: Benediktas XVIkalėdos 2008

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių