Po insulto mirė buvusio Brazilijos prezidento žmona

  • Teksto dydis:

Brazilijoje ketvirtadienį mirė teisinio problemų persekiojamo buvusio valstybės vadovo Luiso Inacio Lula da Silvos (Luiso Inasiju Lula da Silva) žmona.

Marisa Leticia Lula da Silva (Mariza Letisija Lula da Silva) užgeso praėjus kiek daugiau nei savaitei po to, kai buvo paguldyta į ligoninę dėl hemoraginio insulto (kraujo išsiliejimo į smegenis), pranešė San Paulo medikai.

„Buvo nustatyta, kad kraujotaka smegenyse nutrūko“, – nurodė San Paulo „Sirio-Libanes“ ligoninės medikai, konstatavę moters smegenų mirtį.

66-erių metų M.L. Lula da Silvos artimieji sutiko, kad jos organai būtų persodinti transplantacijos laukiantiems žmonėms, rašoma ligoninės išplatintame pranešime.

Lula da Silvų šeima paskelbė pareiškimą, kuriame padėkojo šalininkams už „pareikštą užuojautą ir solidarumą“.

M.L. Lula da Silva ligoninės intensyviosios terapijos skyriuje buvo gydoma nuo sausio 24 dienos. Moteris į ligoninę buvo paguldyta dėl insulto, kuris įvyko plyšus aneurizmai.

Kongreso žemųjų rūmų nariai tylos minute pagerbė eksprezidento žmonos atminimą.

M.L. Lula da Silva, kurios vyras vadinamas tiesiog Lula, pirmąja šalies ponia buvo 2003–2010 metais.

L.I. Lula da Silva prezidento postą paliko būdamas itin populiarus. Pelnyti visuomenės palankumą jam padėjo ekonomikos pakilimas, leidęs prezidentui imtis dosnių socialinių programų, padėjusių dešimtims milijonų brazilų išbristi iš skurdo. Tačiau jo politiniam palikimui smarkiai pakenkė vėlesnė recesija ir virtinė pernai pradėtų tyrimų dėl korupcijos, kuriuose kaltinimai buvo pareikšti ne tik L.I. Lula da Silvai, bet ir jo žmonai.

„Svarbus politinis vaidmuo“

Ir buvęs prezidentas, ir jo žmona neigė padarę kokių nors pažeidimų.

L.I. Lula da Silvos sąjungininkė ir įpėdinė prezidento poste Dilma Rousseff (Dilma Rusef) ketvirtadienį sakė, kad buvusio valstybės vadovo sutuoktinė buvo „kovotoja“ ir atliko „svarbų politinį vaidmenį“.

L.I. Lula da Silvos ir jo velionės žmonos teisines problemas D.Rousseff pavadino „persekiojimu“.

„Jie susidūrė su didžiule neteisybe. Įsivaizduoju, kad Lulos skausmas dabar beribis, – sakė D. Rousseff. – Esame kartu, prezidente Lula, dabar ir amžiams“.

Joao de Oliveira (Žuaunas de Oliveira), buvęs profesinių sąjungų federacijos CUT vadovas, gyrė M.L. Lula da Silvos indėlį stiprinant Darbininkų partiją, kurią įkūrė jos vyras.

„Ji sukūrė pirmąją Darbininkų partijos raudonos ir baltos spalvų vėliavas, – sakė jis. – Labai ją gerbiame, nes ji pašventė visą savo gyvenimą partizaniniam judėjimui, sąjungos judėjimui“.

Organų donorystė

Brazilijoje penktadienį atliekami paskutiniai tyrimai, prieš perduodant buvusio valstybės vadovo Luiso Inacio Lula da Silvos (Luiso Inasiju Lula da Silva) žmonos organus persodinti transplantacijos laukiantiems žmonėms, pranešė ligoninė.

Ketvirtadienį San Paulo „Sirio-Libanes“ ligoninės medikai konstatavo Marisos Leticia Lula da Silva (Marizos Letisijos Lula da Silva) smegenų mirtį ir jos šeima sutiko perduoti jos organus persodinimams.

„Jos smegenys yra mirusios, ir šiandien bus atlikti tyrimai tam patvirtinti, nes mes turime laikytis protokolo, – sakė ligoninės atstovas penktadienį. – Jos padėtis nepataisoma“.

Buvęs Braziiljos vadovas savo „Facebook“ paskyroje penktadienį paskelbė, kad penktadienį bus atlikti paskutiniai tyrimai.

„Organų donorystės procedūrą galima atlikti tik užbaigus protokolą“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių