Pirmaisiais mėnesio sekmadieniais Paryžius stebins

Viena garsiausių pasaulio gatvių sekmadienį nevažiavo automobiliai. Paryžiaus Eliziejaus laukai nuo šiol kiekvieno mėnesio pirmą sekmadienį bus skirti tik pėstiesiems ir dviratininkams. Taip miestas kovoja su dideliu užterštumu, o žmonės džiaugiasi šventiška atmosfera.

Prezidento Francois Hollande`o kortežas vakar buvo išskirtinis ne tik dėl to, kad prezidentinis, bet ir todėl, kad galėjo važiuoti Eliziejaus laukais. Vos baigėsi Antrojo pasaulinio karo pabaigos metinių ceremonija, garsiausią Paryžiaus gatvę užplūdo pėstieji ir dviratininkai. Ir taip bus kiekvieno mėnesio pirmą sekmadienį.

„Ramiau, kai nėra automobilių, nes įprastai dviratininkams čia pavojinga, ypač Eliziejaus laukuose. Nevažiuoju čia į darbą, tiesiog žinau, kad į darbą keliaujantys žmonės vengia šios zonos. Pasivažinėti čia tikrai puiku – aplink visi didingi Paryžiaus paminklai“, – sakė paryžietis Jeremy.

Noras sugrąžinti garsiąją gatvę paryžiečiams pasidžiaugti – viena medalio pusė, o kita – mėginimas mažinti taršą. Prancūzijos sostinė užterštumu lygiuojasi su tokiais smogu garsėjančiais miestais kaip Pekinas ar Šanchajus. Paryžiaus merės iniciatyva kartą per mėnesį drausti eismą Eliziejaus laukais atsirado po to, kai pastebėta, kad rugsėjį uždarius dalį miesto centro tarša sumažėjo 20-40 procentų.

„Paryžiuje tau nereikia automobilio, nes yra tiek daug transporto rūšių: dviračiai, metro, regioniniai geležinkeliai. Tad tai – nuostabi Paryžiaus merės iniciatyva ir manau, ji turėtų būti išplėsta į kitas Paryžiaus gatves“, – pasakojo Danielis.

Iš tiesų numatyta prie programoje „Paryžius kvėpuoja“ jau esamų 13 maršrutų pridėti dar 9, kuriuose kiekvieną sekmadienį ir per šventes ribojamas eismas.

Aštuonių eismo juostų ir dviejų kilometrų ilgio Eliziejaus laukus prancūzai vadina gražiausiu pasaulio aveniu. Ir jiems turbūt pritartų dauguma turistų. Kasdien Eliziejaus laukais praeina kone trečdalis milijono žmonių. Ir dažnas mėgina gatvės viduryje nusifotografuoti. O tai padaryti daug saugiau ir paprasčiau, kai aplink nezuja eismas. Sekmadienį buvę Eliziejaus laukuose sakė, kad nuotaika buvo išties kitokia nei įprastai, pakili ir šventiška.

Tad jei norite dalyvauti tokioje miesto šventėje ir pasivaikščioti Eliziejaus laukų viduriu, planuokite kelionę apie pirmąjį mėnesio sekmadienį.

Daugia - video reportaže.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių