Pasaulis mini pirmąją „Mandelos dieną“ po buvusio PAR lyderio mirties

  • Teksto dydis:

Žmonės visame pasaulyje penktadienį pirmąkart minėjo „Mandelos dieną“ po šio legendinio Pietų Afrikos Respublikos (PAR) lyderio mirties praėjusiais metais, darydami gerus darbus per jo 96-ąjį gimtadienį.

Pastaruosius penkerius metus milijonai žmonių liepos 18-ąją skirdavo po 67 minutes kilniems tikslams, minėdami 67 metus trukusią aktyvią Nelsono Mandelos veiklą už savo šalies laisvę.

N.Mandela mirė pernai gruodžio 5-ąją po ilgos ligos, būdamas 95 metų. Atminimo ceremonijose prieš laidotuvėse dalyvavo dešimtys tūkstančių gedinčių žmonių, tarp kurių buvo ir kai kurie pasaulio lyderiai.

Sąjūdis daryti gerus darbus per buvusio PAR prezidento gimtadienį prasidėjo 2009 metais Johanesburge ir Niujorke, o šiais metais jis apėmė 126 šalis.

Pirmąkart minint Mandelos dieną po jo mirties, atminimo renginiai vyko Paryžiuje, Niujorke, Dalase, Londone, Edinburge ir Glazge, o Kinijoje bus surengta filmo apie jo gyvenimą premjera.

Pačioje PAR piliečiai šia proga imasi įvairiausių darbų: nuo valymo mokyklose iki pingvinų „įsivaikinimo“.

Laikraščiai taip pat siūlė savanoriams teikti pagalbą našlaičių namams, dovanoti knygas mokykloms ir dalyti antklodes benamiams – ir netgi sterilizuoti benames kates.

Prezidentas Jacobas Zuma (Džeikobas Zuma) paragino PAR žmones imtis šluotų ir šepečių bei padėti apkuopti šalį.

„Turėtume demonstruoti meilę savo gražiai šaliai, visi kartu tvarkydami savo aplinką“, – ragino lyderis, nors kai kurie mokesčių mokėtojai priekaištavo, jog tai turėtų būti vyriausybės darbas.

Minint Mandelos dieną visame pasaulyje, interneto milžinė „Google“ pakeitė savo paieškos sistemos logotipą paveikslėliu su buvusio PAR lyderio atvaizdu, tuo tarpu Glazge jo anūkė Tukwini Mandela (Tukvini Mandela) buvo garbės viešnia per jos senelio minėjimo renginį.


Šiame straipsnyje: Nelsonas MandelaPARgimimo diena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių