Pas V. Putiną – tik po fekalijų tyrimų

  • Teksto dydis:

Rusijos prezidentas gyvena baimės burbule. Nors ir buvo keturis kartus skiepytas nuo koronaviruso, jis beprotiškai bijo užkrato. Už pabendravimą akis į akį asmenys turi įveikti žeminančiu kliūčių ruožu paverstą sveikatos patikros sistemą.

Viename burbule

Anksčiau buvo galima užšokti pas Tėvuką, išspręsti klausimuką. Arba prieiti per kokį renginį, šnektelėti... O dabar turi dvi savaites sėdėti karantine. Per tą laiką jau ir byla gali būti teismui atiduota. Taip šaržuodamas Rusijos politinio, verslo elito atstovų, vadinančių Vladimirą Putiną Tėvuku, kalbą BBC žurnalistas Andrejus Zacharovas apibūdina kliūtis, kuriomis net ir nuo savojo rato atstovų apsistatė Kremliaus šeimininkas.

Rusijos prezidentas dvejus metus gyveno griežtoje izoliacijoje. Jokių kelionių, verslo susitikimai – tik per atstumą ir maksimali apsauga nuo COVID-19. Nors pandemija atslūgo, liepos 1-ąją Rusijoje buvo atšaukti visi pandemijos apribojimai, V.Putinas grįžo prie gyvų susitikimų, tačiau jį gaubiantis burbulas ir toliau egzistuoja. It skafandras, saugantis kosmonautus nuo beorės kosmoso erdvės, juda kartu su juo.

Jei viskas gerai, keturioliktą karantino dieną galima keliauti į vadinamąją švariąją zoną.

Pareigūnai, pilotai ir gydytojai yra priversti nuolat būti karantine.

Tyrumo egzaminas

"Kai atėjo mano eilė, jis su manimi pasisveikino, nusišypsojo ir paspaudė man ranką", – vietos žiniasklaidai pasakojo generolas Achatas Julaševas iš Kazanės apie savo labai trumpą susitikimą su V.Putinu per gegužės 9-osios paradą Maskvoje. Šios kelios sekundės 94 metų Afganistano karo veteranui kainavo dvi savaites izoliacijos. Žinoma, jam buvo rodoma pagarba, jis galėjo apsistoti prabangiame Maskvos viešbutyje, tačiau dvi savaites praleido vienut vienas.

Analogišką procedūrą turėjo ištverti dar 400 žmonių, kurie turėjo galimybę per paradą sėdėti šalia V.Putino ar paspausti jam ranką. Kaip ir A.Julaševas, jie gyveno prabangiai: keturių žvaigždučių viešbutyje "President" ir penkių žvaigždučių viešbutyje "Golden Ring", keli veteranai buvo apgyvendinti netoli Maskvos esančioje sanatorijoje.

Ne taip prabangiai ir gerokai ilgiau, didžiąją metų dalį, karantinuotis turi kai kurie Kremliaus aparato darbuotojai. Jie apgyvendindami dešimtyse dabar poilsiautojams uždarytų SPA centrų, esančių netoli prezidento rezidencijų Maskvoje, Sočyje ir Valdajuje. Pasak BBC rusiškosios redakcijos, nuo pandemijos pradžios tai šalies biudžetui kainavo apie 2 mlrd. rublių (3,4 mln. eurų). Be to, vien 2020 m. šioms įstaigoms skirta 1,7 mlrd. rublių subsidijų.

Ieško virusų ir kirminų

"Telegram" kanalo "Baza" duomenimis, kai kurie žmonės pernai vienutėse praleido daugiau nei 150 dienų. Po to kai kurie jų išėjo iš darbo. Panašiai kaip asmeninis V.Putino operatorius Ilja Filatovas. Kai nufilmavo prezidento kalbą karo Ukrainoje pradžioje, jis pasitraukė iš prestižinės darbovietės. "Pavargau nuo to, kad kelis mėnesius turiu praleisti karantine", – aiškino jis žurnalistams.

Dar pernai pavasarį žurnalistai iššniukštinėjo, kad V.Putiną nuolat lydi Maskvos Centrinės klinikinės ligoninės gydytojų komanda. Prieš bet kokį vizitą pas šalies vadovą jie taip pat turi izoliuotis. Nuo 2020 m. lapkričio neribotam laikui plačiajai visuomenei uždarytoje sanatorijoje Novgorodo srityje nuolat apgyvendinami nuo vieno iki keturių gydytojų. Šiemet nuo sausio 1 d. iki balandžio 15 d. gydytojai mažiausiai devynis kartus lankėsi pas V.Putiną Valdajuje. Vasarį, prieš pat prasidedant Rusijos puolimui Ukrainoje, 20 gydytojų maždaug penkiolika dienų izoliavosi viešbutyje "Arbat" Maskvoje.

Tačiau vien karantino nepakanka. Be to, reikia atlikti tam tikrus laboratorinius tyrimus. Likus dviem dienoms iki izoliavimo pradžios atliekamas COVID-19 antikūnų tyrimas. Jau karantino metu atliekami keturi molekuliniai tepinėliai, dvyliktą dieną atliekamas antrinis antikūnų tyrimas. Jei viskas gerai, keturioliktą karantino dieną galima keliauti į vadinamąją švariąją zoną.

BBC skaičiavimu, nuo pandemijos pradžios Rusijos prezidento administracija ir susijusios agentūros užsakė 1 500 priemonių ir SŪRS, gripo, auksinio stafilokoko testų, kraujo ir išmatų mėginių. Net ir izoliacijoje gyvenantiems prezidento artimiausios aplinkos pareigūnams tenka po kelis kartus per savaitę testuotis.

Vien gegužę V.Putino lėktuvo įgulai buvo atlikti 1 376 testai, 98 fekalijų tyrimai, 447 tirtas kraujas ieškant koronoviruso antikūnų, atlikti dar 32 tyrimai dėl kitų ligų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių