PAR švenčia 100-ąsias N. Mandelos gimimo metines

Pietų Afrikos piliečiai trečiadienį mini 100-ąsias velionio prezidento Nelsono Mandelos gimimo metines.

Renginiai, skirti paminėti kovos su apartheidu simboliu laikomu N. Mandelos gimimo šimtmetį, prasidėjo antradienį. Kriketo stadione Johanesburge buvęs JAV prezidentas Barackas Obama sakė kalbą apie tai, kaip tęsti N. Mandelos palikimą ir vengti populistinės politikos.

„Kaip praėjusio amžiaus dešimtajame dešimtmetyje žmonės kalbėjo apie demokratijos triumfą, taip dabar kalba apie gentinės santvarkos ir valdingų vadovų triumfą. Tačiau mes turime priešintis tam cinizmui“, - kalbėdamas Johanesburge sakė B. Obama ir skatino žmones „išsaugoti idėjas, dėl kurių dirbo N. Mandela“.

Pasibaigus B. Obamos kadencijai ir jo pareigas perėmus milijardieriui Donaldui Trumpui, B. Obama vengė tiesioginio dalyvavimo JAV politikoje ir susilaikė nuo kritikos D. Trumpui. Tačiau antradienį jo kalba buvo viena iš labiausiai į politiką nukreiptų jo kalbų nuo 2017 metų sausio.

Liepos 18 diena, kai gimė pirmasis demokratiškai išrinktas PAR prezidentas N. Mandela, Pietų Afrikoje paskelbta „Mandelos diena“. PAR prezidento pareigas 1994-1999 metais ėjęs kovos su apartheidu didvyris N. Mandela mirė 2013 metais, sulaukęs 95 metų amžiaus.

Trečiadienį dabartinis PAR prezidentas Cyrilas Ramaphosa apsilankys vargingoje gimtojoje N. Mandelos Rytų Kapo provincijoje.

Minėjimo renginiai vyko bei vyks ir kitose pasaulio vietose. Antradienį Didžiosios Britanijos princas Harry'is su žmona Meghan dalyvavo parodos apie N. Mandelos gyvenimą atidaryme Londone.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kaunietis

Kaunietis portretas
Teroristui ir zmogzudziui (25m kalejimo) tokia pagarba. Tai labai aiskiai parodo morales issigimima!!!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių