PAR atsikirto į JAV kaltinimą dėl ginklų tiekimo Rusijai

  • Teksto dydis:

Pietų Afrikos Respublika (PAR) ketvirtadienį griežtai atsikirto JAV ambasadoriui Pretorijoje, kuris apkaltino šalį slaptai tiekus ginklus Rusijai, nepaisant deklaruoto neutralumo karo Ukrainoje klausimu.

„Ambasadoriaus pastabos prieštarauja bendradarbiavimo ir partnerystės tarp dviejų šalių dvasiai“, – rašoma prezidento Cyrilo Ramaphosos (Sirilo Ramafosos) atstovo spaudai Vincento Magwenya (Vinsento Magvenijos) paskelbtame pranešime.

Jis išreiškė nusivylimą, jog pasiuntinys „užėmė tokią žalingą viešą poziciją“.

„Nors iki šiol nebuvo pateikta jokių šiuos įtarimus pagrindžiančių įrodymų, vyriausybė ėmėsi veiksmų atlikti nepriklausomą tyrimą, kuriam vadovaus buvęs teisėjas“, – pridūrė atstovas.

JAV pasiuntinys Pietų Afrikos Respublikoje kiek anksčiau ketvirtadienį apkaltino šią šalį, kad ji teikė karinę paramą Rusijai, nors deklaravo neutralumą karo Ukrainoje klausimu, pranešė vietos žiniasklaida.

Ambasadorius Reubenas Brigety (Rubenas Bridžetis) pranešė, kad JAV yra įsitikinusios, jog ginklai ir šaudmenys gruodžio mėnesį buvo pakrauti į Rusijos krovininį laivą Keiptaune.

„Rusų ginklavimas yra labai rimtas dalykas, ir mes nemanome, kad šis klausimas yra išspręstas; norėtume, kad PAR [pradėtų] praktiškai įgyvendinti savo neprisijungimo politiką“, – sakė ambasadorius.

Naujienų agentūros AFP šaltinis susitikime, kuriame kalbėjo R. Brigety, patvirtino, jog ambasadorius tai pasakė, tačiau JAV ambasada kol kas neatsakė į prašymą pakomentuoti pasiuntinio pareiškimus.

PAR vis atsisako pasmerkti Rusijos invaziją į Ukrainą, dėl kurios Maskva iš esmės atsidūrė izoliacijoje tarptautinėje arenoje.

Šalis – Afrikos ekonomikos galiūnė, kuri dėl savo pergalės prieš apartheidą taip pat yra įgijusi moralinės įtakos – sako norinti likti neutrali ir ragina konfliktą spręsti dialogo keliu.

Tačiau anksčiau šiais metais PAR surengė prieštaringų vertinimų sulaukusias bendras karines pratybas su Rusija ir Kinija, kurias kritikai pavadino įrodymu, jog šalis linksta link Kremliaus.

JAV ambasadorius, regis, turėjo omenyje jau žinomą atvejį, kai didžiausioje PAR karinio laivyno bazėje prisišvartavo „Lady R“ – krovininis laivas, kuris plaukioja su Rusijos vėliava ir kuriam yra taikomos Vakarų sankcijos.

„Kalbant apie tai, ką mes pastebėjome, 2022 metų gruodžio 6–8 dienomis Saimonstauno karinio laivyno bazėje buvo prisišvartavęs krovininis laivas ir mes esame tikri, kad Saimonstaune į tą laivą, kuris buvo pakeliui atgal į Rusiją, buvo pakrauta ginklų ir šaudmenų“, – pareiškė ambasadorius.

 


Šiame straipsnyje: karas UkrainojePARReubenas BrigetyCyrilas Ramaphosa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių