Paminėtos penktosios ukrainiečių režisieriaus įkalinimo Rusijoje metinės

  • Teksto dydis:

Kijeve penktadienį per protesto akciją buvo paminėtos penktosios ukrainiečių režisieriaus Oleho Sencovo įkalinimo Rusijoje metinės.

O. Sencovas, pernai apdovanotas Europos Parlamento Andrejaus Sacharovo premija už minties laisvę, kalėjime Rusijos Arktyje atlieka 20 metų laisvės atėmimo bausmę už terorizmą. Ji buvo paskirta už įtariamą padegimo sąmokslą Rusijos nuo Ukrainos atplėštame ir aneksuotame Kryme.

Režisieriaus šalininkai sako, kad jis buvo nubaustas už Kremliui nepalankią poziciją.

Penktadienį dešimtys protestuotojų susirinko prie kelių Europos šalių ambasadų Kijeve. Protestuotojai užklijuotomis burnomis laikė plakatus su užrašais „Ar prisimenate?“, siekdami paraginti Vakarus nepamiršti O. Sencovo padėties.

Ant kitų plakatų buvo užrašyta „Artistas, o ne teroristas“, turint galvoje kaltinimus, dėl kurių režisierius buvo įkalintas. O. Sencovo teismą tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ yra palyginusi su „stalinistiniais parodomaisiais teismais“.

Dviejų vaikų tėvas O. Sencovas 2014-ųjų gegužės 10 dieną buvo sulaikytas savo namuose Simferopolyje, Kryme. Kiek anksčiau jis dalyvavo protestuose prieš Maskvos įvykdytą pusiasalio aneksiją.

2018 metų gegužės 14 dieną O. Sencovas paskelbė bado streiką reikalaudamas paleisti visus Rusijoje laikomus politinius kalinius ukrainiečius.

144 dienas trukusį bado streiką jis buvo priverstas nutraukti spalio mėnesį, siekdamas išvengti prievartinio maitinimo.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas socialiniame tinkle „Facebook“ penktadienį apie Rusijos kalėjimuose laikomus politinius kalinius ukrainiečius parašė: „Kovojame už kiekvieną iš mūsų.“

„Kova nebus baigta, kol visi mūsiškiai negrįš namo“, – pridūrė Ukrainos diplomatijos vadovas.

Spalį, kai O. Sencovo pusseserė atsiėmė režisieriui skirtą A. Sacharovo premiją, EP Rusiją paragino nedelsiant paleisti vyrą į laisvę.

„Dėl savo drąsos ir ryžto, rizikuodamas savo gyvybe, kino kūrėjas Olehas Sencovas tapo kovos dėl Rusijoje ir visame pasaulyje laikomų politinių kalinių paleidimo simboliu“, – per premijos įteikimo ceremoniją sakė EP pirmininkas Antonio Tajani (Antonijus Tajanis).

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas atsisakė paleisti O. Sencovą ar kuriuos nors kitus ukrainiečių politinius kalinius, nors O. Sencovo bado streiko metu dėl to buvo daromas pasaulinis spaudimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Teroristo vieta kalėjime.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių