A. Navalnas apgailestauja, kad D. Trumpas nepasmerkė jo apnuodijimo

Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas išreiškė apgailestavimą, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) neprisijungė prie Prancūzijos bei Vokietijos lyderių ir nepasmerkė jo apnuodijimo.

„Pastebėjau, kad D. Trumpas nepaskelbė pasmerkimo. Manau, nepaprastai svarbu, kad kiekvienas, galbūt pirmiausia – JAV prezidentas, pasisakytų prieš cheminio ginklo panaudojimą XXI amžiuje“, – sakė Kremliaus kritikas interviu televizijai „CBS News“. 

Anksčiau Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) ir Vokietijos kanclerė pasmerkė A. Navalno apnuodijimą.

Europos Sąjunga dėl šio incidento paskelbė sankcijas šešiems Rusijos aukšto rango pareigūnams ir Valstybiniam organinės chemijos ir technologijų mokslinių tyrimų institutui.  

Sankcijos, susijusios su A. Navalno apnuodijimu, įvestos pagal baudžiamųjų priemonių, taikomų už cheminio ginklo platinimą ir panaudojimą, režimą. Pagal šį režimą buvo paskelbtos sankcijos asmenims, kuriuos ES laiko prisidėjusiais prie buvusio Rusijos šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimu 2018 metais.    

Manau, nepaprastai svarbu, kad kiekvienas, galbūt pirmiausia – JAV prezidentas, pasisakytų prieš cheminio ginklo panaudojimą XXI amžiuje.

Spalio 6 dieną Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) paskelbė, kad Kremliaus kritikas A. Navalnas buvo apnuodytas viena iš nervus paralyžiuojančių medžiagų „Novičiok“, neįtraukta į Cheminio ginklo konvencijos priede esantį cheminių medžiagų sąrašą.   

Tos pačios grupės nuodai buvo panaudoti 2018 metais Anglijoje prieš S. Skripalį ir jo dukterį – tas incidentas paskatino Briuselį paskelbti sankcijas keturiems rusų karinės žvalgybos pareigūnams.

Vokietija pasiūlė OPCW perduoti šias išvadas visoms Cheminio ginklo konvenciją ratifikavusioms šalims. 

Rusija griežtai neigia savo atsakomybę dėl A. Navalno apnuodijimo. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių