NATO vadovas kitą savaitę lankysis Turkijoje ir Graikijoje

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas kitą savaitę aplankys Turkijos ir Graikijos aukšto rango vyriausybės pareigūnus, Aljansui siekiant sumažinti kilusią pavojingą įtampą tarp šių dviejų valstybių.

Pirmadienį Ankaroje J. Stoltenbergas susitiks su Turkijos užsienio reikalų ministru Mevlutu Cavusoglu (Mevliutu Čavušohlu), o antradienį Atėnuose – su  Graikijos ministru primininku Kiriaku Micotakiu (Kyriakos Mitsotakis), sakoma NATO pranešime.

Graikija ir Turkija yra Šiaurės Aljanso narės, tačiau nesutaria dėl jūrų sienų ir dujų telkinių žvalgymo. Pastarosiomis savaitėmis įtampa tarp jų labai išaugo.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) atnaujino ginčą dėl prieigos prie Graikijos vandenų Egėjo jūroje netoli Turkijos krantų.

Turkija pasiuntė laivą su karo laivų palyda dujų telkiniams žvalgyti, tuo įsiutindama Atėnus, o Prancūzija pasiuntė naikintuvų Graikijai ir „ES suverenitetui“ apsaugoti.

Įtampa kiek atslūgo, kai Vokietija ėmėsi diplomatinės iniciatyvos Europoje, o NATO padėjo kaimynėms įkurti karinę „karštąją liniją“, turinčią padėti išvengti atsitiktinių susirėmimų Viduržemio jūros rytuose.

Tačiau padėtis tebėra įtempta. Ketvirtadienį Briuselyje susitikę ES lyderiai perspėjo Turkiją, kad ji gali sulaukti sankcijų, jeigu tęs savo „provokacijas“.

J. Stoltenbergas ketvirtadienį pristatydamas „konfliktų šalinimo mechanizmą“ pareiškė, kad jis „padarys erdvės diplomatinėms pastangoms spręsti esminį ginčą ir mes esame pasiruošę judėti toliau“.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

tu

tu portretas
ne vadovas o zydjankiu marionete kai turku teroristai uzpuole armenus juos pirmiausia pasalint is nato o nelaukt pompeo nurodymu nes Trumpui sis politgenocidas dzin uztenka savo su vyrusu?...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių