Moldovos teismas laikinai suspendavo prezidento įgaliojimus

  • Teksto dydis:

Moldovos konstitucinis teismas antradienį laikinai suspendavo prezidento Igorio Dodono įgaliojimus, šiam atsisakius patvirtinti kelių proeuropietiškų ministrų paskyrimą.

Pranešama, kad gruodžio pabaigoje už glaudesnius Moldovos ryšius su Rusija pasisakantis I.Dodonas atsisakė patvirtinti penkių ministrų ir dviejų viceministrų kandidatūras proeuropietiško premjero Pavelo Filipo vyriausybėje.

Tačiau teismas išaiškino, kad „prezidentas turi teisę vieną kartą atsisakyti patvirtinti vyriausybės nario kandidatūrą“, ir pranešė apie „laikiną“ prezidento įgaliojimų suspendavimą.

Septynis ministrus ir viceministrus sausio 5 dieną paskirs ministras pirmininkas arba parlamento pirmininkas Andrianas Candu (Andrianas Kandu), paskelbė teismas.

I. Dodonas atsikirto žinute feisbuke, teismo sprendimą pavadindamas „rimtu teisinių procedūrų pažeidimu“, ir apkaltino konstitucinį teismą įžengus į „demokratijos pilkąją zoną“.

„Tai yra negarbingas ir apgailėtinas demokratinės valstybės nuklydimas“, – pridūrė jis, pažadėdamas „nepasiduoti“.

Moldovos politikai yra susiskaldę į ryšių su Maskva šalininkų ir proeuropietišką stovyklas.

Nominalus lyderis I. Dodonas remia strateginę partnerystę su Rusija, o Moldovos vyriausybė yra proeuropietiška.

I. Dodonas palaiko draugiškus santykius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir buvo vienintelis užsienio valstybės lyderis, dalyvavęs praėjusių metų gegužės 9-osios dienos parade Maskvos Raudonojoje aikštėje.

Tačiau nuo gegužės šių dviejų šalių diplomatiniai santykiai pašlijo. Moldova iš šalies išsiuntė penkis Rusijos diplomatus, ir Rusija į tai atsakė tokiu pačiu diplomatų išsiuntimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių