Minskas ragina Vakarus spręsti krizę santykiuose prie derybų stalo

Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladzimiras Makejus trečiadienį paragino Vakarų šalis susėsti derybų, pabrėždamas, kad tolesnė eskalacija santykiuose niekam nebūtų naudinga.

„Problemos turėtų būti sprendžiamos prie derybų stalo – tai yra mūsų principinė pozicija“, – U. Makejų citavo valstybinė naujienų agentūra BELTA.

Ministras perspėjo, kad Minskas analogiškai reaguos į Vakarų ruošiamas sankcijas.

„Nepagrįstas Baltarusijos žmonių ir valstybės juodinimas tapo įprastu reiškiniu Vakaruose“, – pareiškė U. Makejus.

Minsko ir Vakarų šalių santykiai dar labiau pašlijo, kai praeitą sekmadienį Minsko oro uoste buvo priverstinai nutupdytas keleivinis bendrovės „Ryanair“ lėktuvas, skridęs iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę.

Nepagrįstas Baltarusijos žmonių ir valstybės juodinimas tapo įprastu reiškiniu Vakaruose.

„Ryanair“ pranešė, kad lėktuvas su daugiau kaip šimtu keleivių nusileido Minsko oro uoste, nes Baltarusijos oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę lėktuve. Ši informacija vėliau nepasitvirtino.

Šiuo lėktuvu skrido 26 metų žurnalistas R. Pratasevičius. Lėktuvui nusileidus Minske, jis sulaikytas, taip pat sulaikyta jo 23 metų mergina, Europos humanitarinio universiteto Vilniuje studentė, Rusijos pilietė Sofija Sapega.

ES lyderiai pirmadienį perspėjo, kad bus imtasi tolesnių „tikslinių ekonominių sankcijų“ Baltarusijai, žadėdami išplėsti susidorojimu su opozicija kaltinamų subjektų „juodąjį“ sąrašą; į jį jau įtraukti 88 režimo atstovai ir septynios kompanijos.

Pernai Baltarusijoje kelis mėnesius vyko beprecedenčiai protestai prieš A. Lukašenkos valdymą, juose dalyvaudavo dešimtys tūkstančių žmonių. Tačiau protestai buvo brutaliai nuslopinti, buvo sulaikyta tūkstančiai žmonių, kurių daugelis pranešė apie patirtus kankinimus.

Daugelis protestų lyderių, tarp jų opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, kuri pareiškė laimėjusi rugpjūčio rinkimus, turėjo bėgti iš šalies.

Nors beprecedenčių protestų banga Baltarusijoje nuslopo, bet nepriklausomiems žurnalistams ir aktyvistams dėl jų vis dar skiriamos griežtos laisvės atėmimo bausmės.

S. Cichanouskaja šią savaitę paragino Europą ir Vašingtoną imtis griežtesnių veiksmų prieš A. Lukašenkos režimą, bet jį ir toliau tvirtai remia Rusija.

Trečiadienį vaizdo ryšiu kreipdamasi į Europos Parlamentą, S. Cichanouskaja paragino imtis virtinės konkrečių priemonių, įskaitant naujų užsienio investicijų draudimą, taip pat draudimą tokioms pagrindinėms Baltarusijos eksporto prekėms kaip naftos ir metalo produktai, kalio trąšos ir mediena.

Diplomatiniai šaltiniai AFP sakė, kad JT Saugumo Taryba trečiadienį surengs neformalų susitikimą Baltarusijos klausimu, bet dėl Rusijos paramos Minskui turbūt negalės susitarti dėl bendro pareiškimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių