M.Barnier: be pasitraukimo sutarties pereinamasis laikotarpis Londonui taikomas nebus

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) antradienį perspėjo britų parlamentarus nepuoselėti „pavojingų iliuzijų“, kad jie gali gauti naudos per pereinamąjį laikotarpį, net jei Didžioji Britanija Bendriją paliktų be jokio susitarimo.

„Klausausi debatų Bendruomenių Rūmuose: atrodo, kad esama pavojingos iliuzijos, jog JK gali gauti naudos iš pereinamojo (laikotarpio), net jei nebus PS (pasitraukimo susitarimo)", – parašė M. Barnier socialiniame tinkle „Twitter“, artėjant britų įstatymų leidėjų balsavimui dėl premjerės Theresos May (Terezos Mei) išsiderėto „Brexit“ susitarimo su Briuseliu.

„Leiskite aiškiai pasakyti: vienintelis teisinis pagrindas pereinamajam (laikotarpiui) yra PS. Jokio pasitraukimo susitarimo reiškia jokio pereinamojo laikotarpio“, – pabrėžė ES derybininkas.

Britų parlamentarai antradienį turi nuspręsti, ar paremti ministrės pirmininkės „Brexit“ susitarimą, ir šis balsavimas gali sudaryti sąlygas Britanijai kovo 29 dieną išstoti iš ES.

Susitarime numatyta, kad pereinamuoju laikotarpiu iki 2020 metų gruodžio 31-osios išliktų status quo, o Britanija ir ES turėtų laiko derėtis dėl būsimų santykių.

Tuo metu vyriausybės, kompanijos ir piliečiai turėtų laiko adaptuotis prie gyvenimo po „Brexit“.

Vienintelis didelis skirtumas šiuo periodu būtų tas, kad Britanijai nebebūtų atstovaujama ES institucijose.

Britanija toliau priklausytų ES muitų sąjungai ir bendrajai rinkai, privalėtų gerbti ES taisykles dėl laisvo prekių, kapitalo, paslaugų ir darbo jėgos judėjimo.

Pereinamasis laikotarpis gali būti vieną kartą pratęstas vieniems ar dvejiems metams, ir tai reiškia, kad jis galėtų trukti iki 2022 metų gruodžio 31-osios.

585 puslapių išstojimo susitarimą sausio mėnesį britų parlamentarai ryžtingai atmetė, bet vyriausybė viliasi, kad artėjanti kovo 29-oji ir pirmadienį išpešti paskutinės minutės pakeitimai privers daugelį parlamento narių apsigalvoti.

Griežtos „Brexit“ linijos šalininkai ypač prieštaravo susitarime numatytos „apsidraudžiamosios priemonės“ (backstop) dėl Airijos sienos nuostatoms, su kuriomis, kaip jie baiminasi, Britanija gali neribotam laikui įstrigti muitų sąjungoje su ES.

Po dar vienų derybų Briuselyje Th. May pirmadienį paskelbė užsitikrinusi „teisiškai įpareigojamų“ pakeitimų Airijos sienos klausimu.

Tačiau jos generalinis atornėjus, gerbiamas teisininkas, antradienį nusprendė, jog „lieka nepakitusi teisinė rizika“, kad Britanija neturės teisinių priemonių atsisakyti šios priemonės be ES pritarimo, ir gali įstrigti, jei derybos su ES dėl alternatyvos žlugtų.

Dar vienas pralaimėjimas antradienį nulemtų papildomus balsavimus dėl tolesnių veiksmų.

Jei susitarimas bus atmestas, trečiadienį parlamentarai balsuos dėl to, ar Britanija turėtų paprasčiausiai išstoti kovo 29 dieną išvis be jokios sutarties.

Toks scenarijus yra susijęs su ekonominiais pavojais ir jį remia tik išstojimo šalininkų branduolys.

Jei parlamentarai balsuos prieš išstojimą be sutarties, tuomet ketvirtadienį bus surengtas balsavimas dėl prašymo Briuseliui atidėti „Brexit“.

Atidėjimui turėtų pritarti visos kitos 27 ES narės, kurios taip pat spręs, kokiam laikui turėtų būti atidėtas „Brexit“. Jų viršūnių susitikimas Briuselyje vyks kovo 21–22 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių