A. Lukašenka teigia, kad sąmokslininkai planavo kelis būdus, kaip jį pašalinti

  • Teksto dydis:

Baltarusijos Prezidentas Aliaksandras Lukašenka pareiškė, kad valstybės perversmo byloje figūruojantys asmenys parengė kelis jo pašalinimo variantus.

Šeštadienį A. Lukašenka apsilankė Poleskio radiaciniame-ekologiniame draustinyje, kur atsakė į žurnalistų klausimus apie valdžios atskleistą sąmokslą.

„Valstybės vadovo teigimu, sąmokslininkai parengė kelis scenarijus. Iš pradžių jie planavo pašalinti prezidentą per gegužės 9 dienos paradą. Tačiau tokio sumanymo realizavimą Baltarusijoje sunku įsivaizduoti, todėl jie atsisakė pirminės idėjos“, – šeštadienį paskelbė valstybinė naujienų agentūra BelTA.

Vėliau svarstyta užpulti prezidento kortežą. Šiam tikslui buvo nupirkti ir į Baltarusiją atgabenti granatsvaidžiai, pareiškė A. Lukašenka. Jo teigimu, įgyvendinti tokį sumanymą taip pat nepavyko: saugumo sumetimais kortežo automobiliai važiuoja itin greitai, todėl tikimybė pataikyti yra itin maža.

Pasak A. Lukašenkos, pagal trečiąjį scenarijų ginkluoti asmenys turėjo užpulti prezidento užmiesčio teritoriją. Jos sunaikinimui kartu su valstybės galva skirta 10 mln. JAV dolerių, o snaiperiui – 1 mln. JAV dolerių.

„Tai mes jau seniai matėme. Manote, kad mes tą operaciją Maskvoje įvykdėme iš niekur nieko? Mes juos sekėme“, – pareiškė A. Lukašenka.

Jo teigimu, tarp sąmokslininkų buvo ir specialiųjų tarnybų darbuotojas, kuris atliko parsidavusio generolo vaidmenį. „Tai buvo mūsų agentas. Šaunuolis. Ačiū vaikinui, jis mums labai padėjo, nepabijojo. Jie jo padedami norėjo sukelti armiją“, – sakė jis.

Pasak A. Lukašenkos, po perversmo opozicija norėjo prašyti Baltarusijoje įvesti NATO pajėgas ir tai būtų tramplinas pulti Rusiją.

„Jiems reikėjo parai esą ateiti čia į valdžią ir pareikšti, kad esame valdžioje. Kam? Tam, kad galėtų paprašyti įvesti NATO pajėgas į Baltarusijos teritoriją ir išdėstyti jas prie rytinės sienos prie Smolensko. Tai buvo tramplinas – aš jums visad sakiau – užpulti Rusiją. Tai buvo pirmas žingsnis“, – sakė A. Lukašenka.

Jis pareiškė, kad „maištininkai tikėjosi padedami kariuomenės blokuoti Minską kartu su mieste esančiomis OMON, vidaus kariuomenės, Vidaus reikalų ministerijos ir KGB pajėgomis“.

Pasak prezidento, iš viso Baltarusijos pareigūnų, kuriuos esą naujoji valdžia ketino internuoti, yra daugiau nei 30 žmonių. „Štai jų politika. Neduok Dieve, būtų atėję į valdžią. Jų ir arti prie valdžios leisti negalima“, – sakė A. Lukašenka.

Jis priminė, kad anksčiau Baltarusijoje buvo sulaikytos kelios teroristinės grupuotės. Apie kai kurias skelbė žiniasklaida, o kitos nebuvo „nušviestos“, tačiau ir jos, anot A. Lukašenkos, jau teikia parodymus ir pripažįsta kaltę. Visa tai, jo teigimu, yra vienos grandinės grandys.

Kiek anksčiau Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) pranešė, kad padėjo užkirsti kelią perversmui Baltarusijoje.

„Rusijos Federacijos federalinė saugumo tarnyba, bendradarbiaudama su Baltarusijos Respublikos valstybės saugumo komitetu, specialios operacijos metu užkardė neteisėtą dvigubą JAV ir Baltarusijos pilietybę turinčio Jurijaus Leonidovičiaus Zenkovičiaus ir Baltarusijos Respublikos piliečio Aliaksandro Jiosifovičiaus Fedutos veiksmus. Jie planavo Baltarusijoje surengti karinį perversmą ir pagal atidirbtą „spalvotųjų revoliucijų scenarijų įtraukti vietos ir Ukrainos nacionalistus, o taip pat fiziškai pašalinti prezidentą A. Lukašenką“, – žurnalistams pranešė FSB Viešųjų ryšių centras.

Specialiųjų tarnybų duomenimis, J. Zenkovičius ir A. Feduta konsultavosi su JAV ir Lenkijos atstovais. „Verta paminėti, kad karinio perversmo įvykdymo data opozicionieriai pasirinko Pergalės parado dieną Minske šių metų gegužės 9-ąją“, – nurodė FSB.

Galutinis perversmo tikslas buvo keisti konstitucinę santvarką panaikinant prezidento postą ir perduodant šalies valdymą „Nacionalinio susitaikymo komitetui“. „Be to, J. Zenkovičius planavo tapti šalies parlamento ir teisinės sistemos „kuratoriumi“, o A. Feduta norėjo užsiimti politine reforma ir ideologiniu darbu“, – nurodė FSB.

Įtariamuosius sulaikė Rusijos saugumo tarnybos ir perdavė Baltarusijos partneriams.

Vėliau Baltarusijos KGB pareiškė, kad J. Zenkovičius buvo susijęs su JAV specialiosiomis tarnybomis.

„Baltarusijos Respublikos teritorijoje jis ieškojo ir mėgino verbuoti bei papirkti Baltarusijos karinių pajėgų karius ir teisėsaugos pareigūnus, kurie būtų pasirengę už piniginį atlygį dalyvauti nuverčiant dabartinę valdžią smurtiniu būdu“, – per televiziją ONT sakė Valstybės saugumo komiteto Tyrimų skyriaus vadovas Konstantinas Byčekas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
jau visai nukvako,is kokios palatos jis ten paistalioja

Rici

Rici portretas
Kuolu uzdubasinciau sita TARAKONA.

Kasparas

Kasparas portretas
Ar verta iš viso apie tą pusprotį rašyti?
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių