Libano vyriausybė patvirtino planą, turintį užbaigti šiukšlių krizę

  • Teksto dydis:

Libano ministrų kabinetas trečiadienį patvirtino planą, turintį padėti išspręsti šiukšlių krizę, išprovokavusią precedento neturinčius protestus prieš stagnacijos apimtą šalies politinę klasę.

Po ilgai užsitęsusio nepaprastojo vyriausybės posėdžio, kai protestuotojai vėl išėjo į Beiruto gatves, žemės ūkio ministras Akramas Shehayebas (Akramas Šehajebas) paskelbė, kad susitarimas buvo pasiektas.

„Šiąnakt kabinetas patvirtino kelią iš šios krizės“, – jis sakė praėjus apie šešioms valandoms nuo ministrų derybų pradžios.

Į planą buvo įtrauktas esminis aktyvistų reikalavimas: decentralizuoti šiukšlių tvarkymą ir paskirstyti lėšas savivaldybėms, kad jos pačios galėtų spręsti šiuos klausimus.

Tačiau šioje programoje taip pat esama pasiūlymų, kurie gali išprovokuoti naujų prieštaravimų.

Numatoma, kad du dabar veikiantys sąvartynai – šiauriniame Akaro regione ir rytinėje pasienio srityje – bus paversti sanitarinėmis atliekų laidojimo aikštelėmis, į kurias šiukšlės galės būti vežamos ilgiau negu metus.

Taip pat siekiama laikinai vėl atidaryti Namos sąvartyną, kuris yra didžiausias šalyje, bet buvo uždarytas liepą, o tas žingsnis išprovokavo šiukšlių išvežimo krizę, kai vyriausybė nesugebėjo rasti alternatyvios vietos.

Gatvėse susikaupus šiukšlių krūvoms protestuotojai pradėjo rengti demonstracijas, per kurias vėliau buvo reiškiami protestai ne vien dėl šiukšlių problemų, bet ir dėl seniai besitęsiančio vyriausybės susiskaldymo bei neįgalumo.

Kampanijos, tokios kaip „Jūs dvokiate“, į gatves išvedė dešimtis tūkstančių žmonių per precedento neturinčias nepartines ir nereligines demonstracijas prieš visą politikų klasę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių