Lenkijos vyriausybė sieks įtikinti EK pripažinti draudimą importuoti ukrainietiškus grūdus

Lenkijos plėtros ir technologijų ministras Waldemaras Buda (Valdemaras Buda) pareiškė, kad vyriausybė siekti įtikinti Europos Komisiją pripažinti sprendimą dėl žemės ūkio produkcijos importo iš Ukrainos uždraudimo, skelbia Lenkijos radijas.

Savo ruožtu EK, reaguodama į tokį Lenkijos sprendimą, jau priminė, kad prekybos politika priklauso EK kompetencijai ir valstybės narės negali savarankiškai priimti sprendimų šiuo klausimu.

„Atsižvelgiant į saugumo, gyvybės ir sveikatos apsaugos interesus, galima priimti sprendimus dėl prekių eksporto ribojimo. Ir mes pasinaudojome šia galimybe. Gavome oficialią informaciją, kad Slovakijoje [ukrainietiškuose grūduose] buvo rasta draudžiamų pesticidų, ir tai buvo tokios reakcijos priežastis. Tam turime teisinį pagrindą. Tai ne visuotinis draudimas ir ne kišimasis į Europos valdymą, o pasinaudojimas tam tikra galimybe, kurią mums suteikia Europos ir nacionaliniai įstatymai“, – sakė W. Buda.

Balandžio 15-ąją Lenkijos plėtros ir technologijų ministras pasirašė įsakymą, kuriuo iki birželio 30-osios uždraudžiamas žemės ūkio produktų importas iš Ukrainos į Lenkiją, ribojimas bus taikomas 18 rūšių prekėms.

Netrukus tokiu Lenkijos pavyzdžiu pasekė dar dvi ES valstybės narės – Vengrija ir Slovakija.

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios praėjusių metų vasario pabaigoje ir netrukus po to prasidėjusios Ukrainos uostų blokados dideli kiekiai ukrainietiškų grūdų, kurie yra pigesni už Europos Sąjungoje pagamintus grūdus, dėl logistikos kliūčių liko Vidurio Europos valstybėse, ir tai smogė vietos grūdų augintojams.

Lenkija ir keturios kitos Vidurio Europos šalys praėjusį mėnesį paprašė EK pagalbos siekiant atlaikyti pigių ukrainietiškų grūdų poveikį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ala

Ala portretas
Lauk su ukrainietišku užterštu maistu!

Jūs čia rimtai?

Jūs čia rimtai? portretas
Taigi jau ne viena šalis rado,kad tuose grūduose vieni pesticidai, todėl išima visą jų produkciją.Aliejuje, miltuose,saldainiuose irgi visokios chemijos rado.

senai

senai portretas
laikas .............reikia savus gerbt
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių