Lenkijos valdančiosios partijos lyderis prezidento rinkimų nori birželį

Įtakingas Lenkijos valdančiosios partijos lyderis Jaroslawas Kaczynskis (Jaroslavas Kačynskis) trečiadienį sakė norintis, kad atidėti šalies prezidento rinkimai būtų surengti vėliausiai birželio pabaigoje.

Rinkimai iš pradžių buvo suplanuoti gegužės 10 dieną, bet paskutinę minutę juos teko atidėti kilus politinei krizei dėl koronaviruso pandemijos.

Valdantieji konservatoriai ir liberali opozicija nesugebėjo susitarti, kaip reiktų tęsti procesą, kurį įklampino daugybė klausimų nuo sveikatos ir praktinių sumetimų iki konstitucinių ir demokratinių problemų.

„Birželio 28-oji yra vėliausia įmanoma data“ prezidento rinkimams, atitinkanti konstituciją, žurnalistams sakė J. Kaczynskis.

Valdančiosios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderis, kuris neužima jokio posto vyriausybėje, nuo konservatorių atėjimo į valdžią 2015 metais daugelio yra laikomas pagrindiniu sprendimus priimančiu politiku.

Opozicinės partijos nesutinka su J. Kaczynskiu ir mano, kad pirmoji įmanoma data pagal konstituciją būtų rugpjūčio 6-oji, kai baigsis dabartinio valstybės vadovo penkerių metų kadencija.

Prezidentas Andrzejus Duda (Andžejus Duda), kuris yra artimas PiS sąjungininkas, buvo neabejotinas rinkimų kovos favoritas, bet pastaruoju metu jo pergalė nebeatrodo užtikrinta. Apklausos rodo, kad jis praranda paramą ir galbūt net galėtų pralaimėti antrajame rinkimų rate liberalų kandidatui, dabartiniam Varšuvos merui Rafalui Trzaskowskiui (Rafalui Tšaskovskiui).

Remdamasi rinkimų komisijos rezoliucija parlamento pirmininkė, PiS narė Elzbieta Witek (Elžbieta Vitek) turi paskelbti naują rinkimų datą.

Ši rinkimų krizė tik pakurstė jau seniai šalyje ir užsienyje, taip pat ir Europos Sąjungoje, kilusį susirūpinimą dėl demokratijos ir teisinės valstybės Lenkijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių