Lenkijos Seimas nesutiko panaikinti draudimą gyvulių ritualiniam skerdimui

Lenkijos parlamentas penktadienį atmetė galimybę leisti maistui skirtų gyvulių ritualinį skerdimą, supykdydamas žydų bendruomenę, taip pat ūkininkus ir eksportuotojus, orientuotus į Izraelio ir musulmonų šalių rinkas.

Įstatymų leidėjai 222 balsais prieš 178 atmetė vyriausybės pasiūlytą projektą, pagal kurį turėjo būti sugrąžinta tokia praktika, itin svarbi judėjams ir musulmonams. Devyni Seimo nariai balsuojant susilaikė.

Ritualinis skerdimas Lenkijoje buvo uždraustas nuo sausio 1 dienos, kai Konstitucinis Teismas pripažino jį nesuderinamu su gyvūnų teisių įstatymu.

Tos praktikos šalininkai dėjo viltis į šį teisės aktą, kurio atmetimą pareiškė „griežtai smerkiantis“ Europos žydų kongresas.

Tuo tarpu Lenkijos vyriausiasis rabinas Michaelis Šudrichas bendrame pranešime su Lenkijos žydų bendruomenių sąjungos pirmininku Piotru Kadlčiku rašo, kad balsavimo rezultatai „mums buvo sukrėtimas“.

„Tai tiesiogiai varžo šalies žydų ir musulmonų bendruomenių esmines teises – dėl to jos bus priverstos pirkti brangesnę importinę mėsą, arba laikytis priverstinės vegetarystės“, – pažymėjo jie.

Lenkijoje gyvena apie 20 tūkst. žydų ir 30 tūkst. musulmonų. Pasak P. Kadlčiko, tradicijos valgyti vien košerinį maistą laikosi tik apie pora šimtų šeimų.

„Neįmanoma nepastebėti, kad Lenkijos įstatymai nedraudžia veiklos, tokios kaip medžioklė, kai gyvūnai verčiami kentėti dėl (žmonių) malonumo“, – pridūrė pareiškimo autoriai.

Minėto teisės akto taip pat nekantriai laukė žemės ūkiui atstovaujanti Lenkijos liaudies partija (PSL), kuri priklauso valdančiajai koalicijai su Pilietinės platformos partija (PO).

Lenkijoje, kurios žemės ūkis labai svarbus šalies ekonomikai, buvo didelė pagal halalinio ir košerinio maisto reikalavimus paruoštos mėsos eksportuotoja.

Prieš uždraudžiant ritualinį skerdimą, Lenkija kasmet eksportuodavo apie 90 tūkst. tonų halalinio reikalavimus atitinkančios jautienos į musulmonų šalis, daugiausiai Turkiją, taip pat 4 000 košerinės mėsos į Izraelį.

Šio eksporto vertė siekė 250-350 mln. eurų (0,86-1,2 mlrd. litų) per metus.

Halalinės ir košerinės mėsos gamyboje specializavosi apie 20 Lenkijos skerdyklų, kuriose dirba apie 6 000 žmonių, nurodo Žemės ūkio ministerija.

„Užleidome savo rinkas prancūzams, olandams ir vokiečiams“, – sakė vienas ūkininkas, dalyvavęs demonstracijoje priešais parlamentą, palaikydamas minėtą įstatymo projektą.

„Nebegalėsime uždirbti pinigų, išlaikyti savo šeimų. Naudos gaus užsienio bendrovės – bravo!“ – pridūrė jis. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių