Lenkijos premjere turėtų tapti „geležinė ledi“ E. Kopacz

  • Teksto dydis:

Ewa Kopacz (Eva Kopač), kuri turi pakeisti Donaldą Tuską Lenkijos premjero poste jį paskyrus Europos Vadovų Tarybos pirmininku, garsėja kaip „geležinė ledi“, kuri visuomet jį gina.

Ši elegantiška, aukštakulnius mėgstanti 57 metų pediatrė, kuri tapo parlamento pirmininke, taip pat turi perimti vadovavimą D.Tusko centristų Pilietinei platformai (PO) labai svarbiu laiku prieš kitais metais įvyksiančius prezidento ir parlamento rinkimus.

Kaip sako Varšuvoje gyvenantis politikos analitikas Erykas Mistewiczius (Erykas Mistevičius), jos „atsidavimas Donaldui Tuskui ir jo partijai yra nepajudinamas“.

Tačiau dėl tokio lojalumo ji taip pat atrodė labiau kaip sekėja, o ne kaip lyderė, sako Varšuvos universiteto politologė Ewa Pietrzyk-Zieniewicz (Eva Petžyk-Zenevič).

„Ji laikoma ne nepriklausoma politike, ... o veikiau geležine ledi, visuomet ginančia Donaldą Tuską“, – sakė E.Pietrzyk-Zieniewicz.

Skrupulingos vadovės reputaciją pelniusi E.Kopacz daugelio yra laikoma tobula technokrate, bet be tikros politinės įtakos ir aiškios politinės vizijos.

„Skaitmeninė atmintis“

„Ji pasižymi planuodama laiką ir (vykdydama) projektus, ir, regis, turi skaitmeninę atmintį. Ji yra perfekcionistė, darbšti bitelė“, – sako E.Mistewiczius.

Darbininkų šeimoje gimusios E.Kopacz tėvai yra siuvėja ir spynų meistras.

„Ji nepalenkiama moteris su charakteriu, smarkaus būdo“, – sako Januszas Palikotas (Janušas Palikotas), ekscentriškas buvęs degtinės baronas, o dabar – parlamentaras, pabėgęs iš D.Tusko stovyklos.

„Dažnai matydavau ją įsiutusią. O tais retais atvejais, kai matydavau Donaldą Tuską, praradusį savo šaltakraujiškumą, taip būdavo dėl jos. Bet ji niekada nepatyrė jokių pasekmių“, – sakė jis.

E.Kopacz, kuri D.Tusko valdančiajai PO priklauso nuo pat partijos įkūrimo 2001-aisiais, prie D.Tusko priartėjo tuomet, kai kaip gydytoja padėjo rūpintis sunkiai sirgusiomis jo motina ir seserimi, pranešė lenkų spauda.

„Ji yra visiškai rimta ir labai ryžtinga dėl visko, ką daro“, – sakė garsus Varšuvos politikos komentatorius Jacekas Zakowskis (Jacekas Zakovskis).

Lenkijai 2010 metų balandį bandant atsigauti po prezidento lėktuvo katastrofos Rusijoje, kai žuvo valstybės vadovas Lechas Kaczynskis (Lechas Kačynskis) ir dešimtys kitų valstybės aukšto rango pareigūnų, tuometinė sveikatos ministrė E.Kopacz buvo nuvykusi į tragedijos vietą asmeniškai prižiūrėti aukų identifikavimo.

„Šventasis vanduo“

Kaip sveikatos apsaugos ministrė ji 2009 metais atsisakė paklusti vajui, kai vyriausybės visoje Europoje ir Šiaurės Amerikoje supirko brangias kiaulių gripo (A/H1N1) vakcinas, kurias farmacijos gigantės reklamavo kaip būtinas visuomenės sveikatai.

„Šioje vakcinoje yra tik mažyčiai aktyviųjų medžiagų kiekiai. Ar tai nėra labiau panašu į šventintą vandenį nei į tikrą vakciną?“ – tuomet parlamentui pasakė ji.

Jos sprendimas susilaikyti nuo to brangaus gydymo buvo pateisintas, nes kiaulių gripo epidemija nereikšmingai paveikė Lenkiją.

„Ewa Kopacz nesičiupinėja. Kai ji į ką nors suleidžia dantis, nebepaleidžia“, – sakė J.Zakowskis.

Ji taip pat buvo sukėlusi bangas, kai parėmė abortą išžagintai 14-metei.

Nors griežti Lenkijos įstatymai dėl abortų leidžia nutraukti nėštumą išžaginimų ir incesto atvejais, arba tada, kai nėštumas kelia pavojų moters gyvybei, šiai procedūrai nepritaria įtakinga Lenkijos Katalikų Bažnyčia.

„Nematau nieko bloga dėl aborto, atlikto pagal įstatymą, kuris galioja 15 metų“, – tada sakė E.Kopacz ir pridūrė, kad „nesmagiai“ dėl savo pozicijos jaučiasi kaip katalikė, bet – ne kaip ministrė.

E.Kopacz yra išsiskyrusi ir turi dukrą, kuri taip pat yra gydytoja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių