Lenkijos premjerė apie „Brexit“: mums reikia gero kompromiso

  • Teksto dydis:

Vizitą Londone pradėjusi Lenkijos premjerė Beata Szydlo (Beata Šydlo) pirmadienį paragino siekti „kompromiso“ dėl „Brexit“ ir pridūrė, kad europiečiai Jungtinėje Karalystėje ir britai Europoje neturėtų „jaustis kaip įkaitai“.

Birželį Britanijos rinkėjų referendume netikėtai priimtas sprendimas trauktis iš Bendrijos sukėlė nuogąstavimų maždaug 800 tūkst. Jungtinėje Karalystėje gyvenančių lenkų, ypač kai po balsavimo pasipylė virtinė ksenofobinių išpuolių.

B. Szydlo pažadėjo, kad Lenkija bus „konstruktyvi partnerė“ per nelengvas derybas, kurių metu bus derinamos Britanijos „skyrybų“ su ES sąlygos. Vis dėlto ji pabrėžė, kad Londonas privalo aiškiai išdėstyti savo viziją apie šalies ateitį po „Brexit“.

„Mums reikia gero kompromiso, kuris suteiks abiem mūsų šalims geriausių galimybių bendradarbiauti ekonomikos ir saugumo srityse“, – rašoma Lenkijos premjerės straipsnyje, pirmadienį paskelbtame dienraščio „The Daily Telegraph“.

„Tačiau iniciatyva apibrėžti Britanijos ambicijas ir lūkesčius, koks turėtų būti ateities bendradarbiavimo su ES lygis, turi kilti iš Londono“, – pridūrė ji.

Praėjus penkiems mėnesiams po „Brexit“ referendumo B. Szydlo spaudė Londoną per derybas nenaudoti kaip kozirio imigrantų, tarp jų Britanijoje gyvenančių lenkų, klausimo.

„Viena aišku: milijonai JK piliečių, gyvenančių ES, ir milijonai ES-27 piliečių, gyvenančių Jungtinėje Karalystėje, neturėtų būti verčiami jaustis įkaitais, – rašo ji. – Tai reiškia, kad turime užtikrinti jų teisę reziduoti.“

Raginimas nusiraminti



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių