Lenkija paragino surengti neeilinį ES viršūnių susitikimą dėl padėties Baltarusijoje

Lenkija pirmadienį paragino surengti neeilinį Europos Sąjungos viršūnių susitikimą dėl padėties Baltarusijoje, kai po ginčijamų prezidento rinkimų Minske ir kituose miestuose įsiplieskė opozicijos šalininkų ir saugumo pajėgų susirėmimų.

„Valdžia panaudojo jėgą prieš savo piliečius, reikalaujančius pokyčių šalyje“, – sakoma premjero Mateuszo Morawieckio (Mateušo Moraveckio) pranešime.

„Lenkija yra atsakinga už savo artimiausius kaimynus. Todėl premjeras Mateuszas Morawieckis laiške Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charles'ui Micheliui (Šarliui Mišeliui) ir Europos Komisijos pirmininkei Ursulai von der Leyen (Urzulai fon der Lajen) paragino sušaukti neeilinį Europos Vadovų Tarybos susitikimą dėl įvykių Baltarusijoje“, – sakoma per „Twitter“ paskelbtame Lenkijos vyriausybės pranešime.

„Privalome solidariai palaikyti baltarusių laisvės siekį, – pridūrė vyriausybė. – Iš čia kyla Lenkijos vyriausybės vadovo iniciatyva, kad šį klausimą svarstytų Europos Vadovų Taryba.“

Tuo metu „Laisvosios Europos radijo/Laisvės radijo“ (Radio Free Europe/Radio Liberty, RFE/RL) žurnalistas Rikardas Jozwiakas (Rikardas Jozviakas) tviteryje sakė, kad mažai tikėtina, jog bus sušauktas toks susitikimas.

„Vargu, ar neeilinis Europos Vadovų Tarybos posėdis dėl Baltarusijos įvyks dabar, kai didelė dalis ES [pareigūnų] atostogauja. Greičiausiai situacija šioje šalyje bus aptariama per ES URM vadovų susitikimą Berlyne rugpjūčio 27–28 dienomis ir Europos Sąjungos Tarybą rugsėjo 24-ąją“, – teigė jis.

Remiantis ES susitikimų tvarkaraščiu, rugpjūčio 27–28 dienomis Vokietijoje planuojamas neformalus Bendrijos užsienio reikalų ministrų susitikimas, o rugsėjo 24-ąją – eilinis Užsienio reikalų tarybos posėdis.

Baltarusijos valdžia pirmadienį paskelbė, kad prezidentas Aleksandras Lukašenka rinkimuose surinko daugiau kaip 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai, tačiau opozicija teigia, kad rezultatai buvo suklastoti. Per protestuotojų susirėmimus su milicija Minske žuvo vienas žmogus, dešimtys buvo sužeisti, nurodė žmogaus teisių grupė „Viasna“.

Vienas Europos pareigūnas sakė, kad šiuo metu vyksta konsultacijos dėl galimo pareiškimo apie „labai rimtus įvykius“ Baltarusijoje. Tačiau jis pridūrė, jog „labai sudėtinga“ patikrinti pranešimus iš Baltarusijos dėl ten taikomų oficialių suvaržymų ir lėto interneto ryšio.   

Ch. Michelis tviteryje parašė, kad „smurtas prieš protestuotojus – ne išeitis“.

„Turi būti užtikrinamos žodžio laisvė, susirinkimų laisvė, pagrindinės žmogaus teisės“, – pabrėžė jis.

Tuo metu Lietuvos ir Lenkijos prezidentai Gitanas Nausėda ir Andrzejus Duda (Andžejus Duda) sekmadienio vakarą kreipėsi į Baltarusijos valdžią, ragindami ją laikytis demokratijos standartų, gerbti žmogaus teises ir susilaikyti nuo jėgos naudojimo.

„Būdami Baltarusijos kaimynais, mes kviečiame Baltarusijos valdžią pilnai pripažinti ir laikytis pamatinių demokratinių standartų. Raginame susilaikyti nuo smurto ir kviečiame gerbti pagrindines laisves, žmogaus ir piliečio teises, įskaitant nacionalinių mažumų teises, bei žodžio laisvę“, – teigiama bendrame prezidentų pareiškime.

Lietuvos ir Lenkijos vadovai pabrėžia, kad dialogas yra geriausias būdas siekti socialinės pažangos, diskutuoti apie reformas ir politikos kryptis.

G. Nausėda ir A. Duda nurodo gerbiantys Baltarusijos suverenitetą ir nepriklausomybę, tačiau taip pat besitikintys palankių sąlygų gilinti partnerystę su Baltarusija ir jos žmonėmis.

„Esame įsitikinę, kad glaudesnis bendradarbiavimas su Europos Sąjunga atitinka Baltarusijos interesus. Norime, kad šiam bendradarbiavimui liktų atviras kelias“, – tvirtinta šalių vadovai.

ES ragina Baltarusiją „tiksliai“ suskaičiuoti balsus

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) pirmadienį paragino Baltarusiją paskelbti tikslius prezidento rinkimų rezultatus, preliminariam balsų skaičiavimui parodžius, kad triuškinamai laimėjo autoritarinis lyderis Aleksandras Lukašenka.

„Baltarusijoje turi būti gerbiamos pagrindinės teisės, – per „Twitter“ parašė U. von der Leyen. – Raginu Baltarusijos valdžią užtikrinti, kad vakarykščių rinkimų balsai būtų tiksliai suskaičiuoti ir paskelbti.“

U. von der Leyen, vadovaujanti Europos Sąjungos vykdomosios valdžios institucijai, taip pat išsakė kritikos dėl griežtų milicijos veiksmų prieš opozicijos šalininkus, išėjusius į Minsko ir virtinės kitų šalies miestų gatves protestuoti, oficialiems preliminariems rezultatams parodžius, kad A. Lukašenka triuškinamai laimi rinkimus.

„Europoje nėra vietos taikių protestuotojų persekiojimui ir smurtinėms represijoms [prieš juos]“, – pažymėjo U. von der Leyen.

Briuselis dar nepagrasino Baltarusijai naujomis sankcijomis, tačiau Bendrijos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis (Žozepas Borelis) bei kaimynystės ir plėtros eurokomisaras Oliveris Varhelyi (Oliveris Varhelijus) pareiškė: „Toliau atidžiai stebėsime įvykius siekiant nustatyti, kaip toliau formuoti ES atsaką ir santykius su Baltarusija atsižvelgiant į besiklostančią situaciją.“ 



NAUJAUSI KOMENTARAI

o

o portretas
kodel musu pridurka i lygiuojasi su slektom kurie buvo okupave Vilniu Pilsudskio deka o nepalaiko rysio su latviais estais nes ju politika neagresyvi ir nelenda i ki/tu saliu reikalus gal bai/ksit ta polit jovala kuri kelia neaiskus tipai kurstydami visuomene kuri nori ramybes tai matosi is palaido jaunimo nepagristu noru ir palaido gyvenimo taip kad reikia susitvarkyt savo kiema ir nekist nosi/es i svetima nors kurstymo nauda butu ir naudinga bet negarbinga kaimynu atzvilgiu ka ir matome is si/u .politgaidziu/ gidojimo ir Plepuci/u paplepeimo?...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių