Lenkija: atsakas į įvykius Baltarusijoje yra visų pirma kaimyninių šalių reikalas

Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas (Marjušas Blaščakas) ketvirtadienį pareiškė, kad atsaku į pastaruosius įvykius Baltarusijoje, kur galimai suklastoti prezidento rinkimų rezultatai išprovokavo masinius opozicijos opozicijos protestus ir įnirtingus susirėmimus su saugumo pajėgomis, visų pirma turi rūpintis kaimyninės šalys ir kad šio klausimo neverta svarstyti NATO lygiu.

„Nemanau, kad tai būtų gera tema Šiaurės Atlanto aljansui“, – interviu Lenkijos visuomeniniam radijui sakė M. Blaszczakas.

„Manau, kad tai, kas vyksta Baltarusijoje, yra visų pirma kaimynių paramos klausimas. Šiuo atveju yra Lenkijos ir Lietuvos prezidentų – prezidento [Andrzejaus] Dudos (Andžejaus Sos) ir prezidento [Gitano] Nausėdos – bendra iniciatyva, pasiruošimas tarpininkauti deryboms, išreikštas abiejų valstybių prezidentų, – aiškino jis. – Taip pat yra Europos Sąjungai adresuota Lenkijos premjero iniciatyva, kad įvyktų ES Tarybos posėdis padėčiai Baltarusijoje aptarti.“

Atsakydamas į klausimą, ar Varšuva aptars įvykių Baltarusijoje ir galimos Rusijos įtakos Minskui klausimą su Lenkijoje artimiausiomis dienomis apsilankysiančiu JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo (Maiku Pompėju), ministras pareiškė: „Aišku, kad visas laisvasis pasaulis nori, kad Baltarusija būtų demokratiška valstybė, kad Baltarusijos žmonių valia būtų gerbiama valdžios. Tačiau žinome, kad Baltarusija yra sudariusi sąjungą su Rusija... Padėtis aiškia nėra paprasta.“

„Aiškiai matyti, kad Baltarusijos žmonės bunda ir kad šias laisvės tendencijas būtina paremti, kaip prieš 31 metus buvo remiamos Lenkijos laisvės tendencijos, – pabrėžė M. Blaszczakas, turėdamas omenyje Lenkijos komunistinio režimo žlugimą.

„Laisvasis pasaulis visuomet taip elgėsi – ir teisingai. Tačiau veikimo metodai neabejotinai turi būti taikūs. Iš šia kyla raginimai, kad Baltarusijos valdžia nenaudotų prievartos prieš žmones, protestuojančius dėl rinkimų – kad būtų gerbiamos taisyklės, principai. Niekas už baltarusius šio klausimo neišspręs. Tai yra baltarusių reikalas. Taigi, piliečių nuostatas, laisvės nuostatas neabejotinai remiame, bet būtent baltarusiai spręs dėl savo ateities“, – pridūrė ministras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Fui

Fui portretas
Ir šudlenkis kaip amerikasosas kiša snapą visur

Neziniukas

Neziniukas portretas
Nusususi tulpe, is ambasados rasineji? :DDD
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių