Kur dingo Uzbekistano prezidento I. Karimovo duktė?

Velionio Uzbekistano prezidento Islamo Karimovo duktė Gulnara kadaise buvo vadinama viena iš įtakingiausių šios Vidurio Azijos šalies moterų – graži, ambicinga, turtinga, galbūt net galinti pakeisti tėvą prezidento poste. Regis, viskas apsivertė aukštyn kojomis – niekas nežino, kur dabar moteris yra.

Buvo nunuodyta?

Rytoj Uzbekistano gyventojai rinks naują šalies vadovą. Neabejojama, kad juo taps po I.Karimovo mirties laikinai šį postą užėmęs Šavkatas Mirzijojevas – vienas iš diktatoriaus favoritų.

Ar dėl to, kad nemestų iššūkio būsimajam lyderiui G.Karimova galėjo būti pašalinta iš visuomenės akiračio, o gal ir nužudyta?

Yra taip manančiųjų esą įtakinga moteris buvo nunuodyta, o tada palaidota nežinomoje vietoje Uzbekistano sostinėje Taškente. Tiesa, neaišku, kiek tiesos yra šioje informacijoje, mat patvirtinti tai sunku.

Žinoma tik tiek, kad prieš maždaug trejus metus buvusiai milijardierei G.Karimovai po konflikto su motina bei seserimi, kurias ji viešai apkaltino sąmokslo rengimu prieš ją, buvo skirtas namų areštas.

Teigiama, kad ir Gulnaros tėvui šalies vadovui I.Karimovui nepatiko tai, jog duktė viešai skalbia šeimos apatinius. Tiesa, būta ir kitų versijų, dėl ko kilo konfliktas – pavyzdžiui, G.Karimova turėjo ambicijų mesti iššūkį net savo tėvui.

Nuo to laiko, kai buvo uždaryta namuose, apie 44 metų moters, kuri anksčiau nuolatos būdavo dėmesio centre, likimą sklando įvairiausi gandai. Ypač gandų karuselė įsisuko šių metų rudenį, mirus Uzbekistano vadovui ir šalies politinio, karinio bei verslo elito gretose užvirus kovai dėl įtakos.

Tiesa, ne visi laidoja Gulnarą – yra teigiančiųjų, jog moteris tebėra gyva, tačiau po tėvo mirties galėjo būti prievarta paguldyta į psichiatrijos ligoninę.

Arba, kad jai tebėra namų areštas, o galbūt slapta gyvena egzilyje, veikiausiai, Izraelyje.

Nežinomas kapas

Ilgamečio Uzbekistano prezidento I.Karimovo laidotuvėse Samarkando mieste rugsėjį jo duktė G.Karimova nedalyvavo. Tai tapo pretekstu Gulnaros draugams viešai kreiptis į valdžią, kad ši atsakytų, kur dingo prezidento duktė.

Kai kas kelia versiją, esą G.Karimova buvo patraukta į šalį, kad negalėtų daryti jokio poveikio valdžios perdavimo procesui šalyje.

Naujienų portalas "Centre1.com" lapkričio pabaigoje paskelbė, jog, remiantis vieno Uzbekistano Nacionalinės saugumo tarnybos pareigūno liudijimu, moteris galėjo būti nunuodyta Taškente. Tai įvyko dar lapkričio 5 d. Tada G.Karimova buvo palaidota nežinomoje vietoje sostinėje, jos kapą buldozeriu sulyginus su žeme.

"Mūsų šaltinio teigimu, jis asmeniškai dalyvavo G.Karimovos laidotuvėse. Jis nutarė pakalbėti su spauda, nes bijo dėl moters vaikų saugumo", – buvo teigiama "Centre1.com" pranešime.

Uzbekistano velionio lyderio duktė turi du vaikus – sūnų Islamą ir dukterį Iman. Duktė, anot šaltinių, ilgą laiką gyveno su motina namų arešte.

"Centre1.com" šaltinis patvirtino, kad abu G.Karimovos vaikai yra Taškente ir jie, anot pareigūno, yra labai pažeidžiami. Iki to laiko, kai pasirodė Uzbekistane, I.Karimovas jaunesnysis gyveno Londone – ten studijavo teisę. Spėjama, kad jis prieš kurį laiką grįžo į Taškentą, kur galbūt galėjo būti sulaikytas. Mat atsirado liudininkų, kurie teigė, neva I.Karimovą jaunesnįjį oro uoste pasitiko ginkluoti apsaugininkai.

Vyriausybė nekomentuoja

Laikinojo Uzbekistano vadovo Š.Mirzijojevo atstovai atsisakė komentuoti bet kokią informaciją apie buvusio šalies lyderio šeimą.

"Valdžios šaltinis, kalbėjęsis su mumis, patvirtino, kad vyriausybė nepateikė ir nepateiks jokio oficialaus paaiškinimo, kur gali būti G.Karimova", – teigiama "Centre1.com" pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių