Kraupi statistika

Afganistane šį savaitgalį JAV karinės pajėgos neteko dutūkstantojo kario. Amerikietis karys ir civilis kontraktininkas žuvo per išpuolį Rytų Afganistane.

Išpuolis buvo įvykdytas šeštadienį, po to, kai JAV paskelbė, kad bendros su afganų pajėgomis operacijos grįžta į normalias vėžes.

Bendros karinės operacijos buvo laikinai sustabdytos prieš dvi savaites padaugėjus išpuolių, kai NATO karius užpuola į Afganistano saugumo pajėgas įsiskverbę sukilėliai.

Šiemet per vadinamąsias saviškių atakas Afganistane jau žuvo mažiausiai 52 NATO kariai, daugiausia iš JAV.

Praėjusiais metais per "saviškių" išpuolius žuvo 35 NATO kariai.

Afganistane nuo 2001 m. JAV karinės pajėgos neteko jau 2 tūkst. karių. Britų pajėgos, antros pagal dydį Afganistane, – 433 karių.

Tiesa, kai kurios nevyriausybinės organizacijos teigia, kad oficiali statistika neatitinka tikrovės. Pasak jų, žuvusių amerikiečių yra apie 2,1 tūkst.

Galima palyginti: Irake JAV karinės pajėgos neteko 4,4 tūkst. karių.

Iš viso NATO šalys Afganistane neteko 1,066 tūkst. karių. Civilių aukų skaičius siekia apie 20 tūkst., nors nėra tiksliai žinomas.

Dar 10 tūkst. žmonių neteko Afganistano saugumo pajėgos, o apie Talibano ar kitų sukilėlių nuostolius informacijos nėra.

Kaip nurodoma raporte, kurį parengė nevyriausybinė organizacija "Brookings Institution", 40,2 proc. amerikiečių karių Afganistane žuvo sprogus bomboms, o 30,3 proc. – per susišaudymus. 17,6 tūkst. karių buvo sužeisti.

NATO iš Afganistano planuoja pasitraukti 2014 m. Tačiau dalis karių liks šalyje, kad apmokytų Afganistano karius ir dalyvautų specialiose operacijose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių