Kodėl V. Putinas susiejo „Novičiok“ nuodus su Latvija?

Rusijos žiniasklaidoje plačiai aptarinėjamas klausimas, kodėl Vladimiras Putinas, pokalbyje su Emmanueliu Macronu, tvirtino, kad vienas kovinių nuodų „Novičiok“ kūrėjų gyvena Latvijoje? Panašu, kad Rusijos prezidentas šiuo klausimu menkai informuotas.

Pokalbio, kurį vėliau publikavo „Le Monde“, metu V. Putinas pareiškė, kad Aleksejaus Navalno apnuodijimo byloje reikia ieškoti ir „latviško pėdsako“, nes neva Latvijoje gyvena vienas „Novičiok“ kūrėjų.

Rusijos žurnalistai ėmėsi aiškintis, apie ką kalbėjo prezidentas ir padarė išvadą, kad jis ... nežinojo apie ką kalbėjo.

Tikruosius „Novičiok“ kūrėjus kalbinę Rusijos žurnalistai išsiaiškino, kad nė vienas jų niekada negyveno Latvijoje, o ir užsienyje apskritai jų aptikti sunku.

Kaip išsiaiškino radijo stoties „Svoboda“ žurnalistai, žmogus, galimai netiesiogiai siejęs Latviją ir „Novičiok“ iš tiesų egzistuoja. Arturas Talanovas – buvęs sovietų laivyno karininkas, o vėliau sovietinės Latvijos OMON darbuotojas, dar vėliau tapęs gana žinomu gangsteriu. Tik gyvena jis jau seniai ne Latvijoje, o Rusijoje. Yra valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ narys ir vienos Pamaskvio gyvenvietės administracijos vaaldininkas.

Su „Novičiok“ kūrimu jis neturi nieko bendro, tačiau „Svoboda“ aptiko jo pėdsakų kraupiose nuodų panaudojimo istorijose. Pasirodo, kad 1995 metais A. Talanovas (tuo metu žinomas nusikalstamo pasaulio veikėjas) nusipirko 2 ampules į „Novičiok“ panašios medžiagos, kurią pagamino vienas iš tikrųjų „Novičiok“ kūrėjų – Leonidas Rinkas. Sutapimas, ar ne, bet tais pačiais metais, tokia medžiaga buvo nunuodytas Rusijos „Rosbiznesbank“ vadovas ir jo sekretorė.

1995 metais A. Talanovas vėl pasirodė teisėsaugos kronikose. Šį kartą – dėl ginkluoto užpuolimo Estijoje. Susišaudymo metu sužeistas buvęs Rygos „omonininkas“ buvo suimtas ir nuteistas kalėti 7 metus (3 iš jų – lygtinai).

Vėlesniais metais „Svoboda“ tyrėjai A. Talanovą „aptiko“ jau Rusijoje. 2013 m. jis turėjo keleivių pervežimo verslą Buriatijoje, tačiau nei šis, nei kiti jo verslai nesisekė ir A. Talanovas patraukė į politiką.

2016 m. jis jau buvo valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ nariu ir pirmą sykį dalyvavo municipaliniuose rinkimuose Pamaskvyje. Tais pačiais metais jis tapo Rodnikų gyvenvietės administracijos vadovo pavaduotoju.

2019 m. jo vardas minėtas žiniasklaidoje dėl skandalo, kai „Vieningosios Rusijos“ nariai trukdė rinkimų stebėtojams iš kitų partijų.

Naujienų portalas newsru.com taip pat kėlė klausimą, kodėl V. Putinas paminėjo būtent Latviją? Visai tikėtina, kad apie A. Talanovą jis nieko nežinojo ir ne jį turėjo omenyje, kalbėdamas su Prancūzijos prezidentu. Tuomet, kodėl visgi Latvija?

Anot newsru.com, priežastis gali būti gana triviali: daugumos rusų ir matyt paties V. Putino sąmonėje, įsitvirtino Latvijos, kaip labiausiai „rusofobiškos“ šalies įvaizdis. Taigi, prezidentas galimai turėjo omenyje ne konkrečius asmenis, o tiesiog pasirinko pasąmonėje įstrigusį „priešą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
kaži ar buvo kalba apie Latviją? Vaizdo kameros parodė, kad vandens stiklinę Navalnui padavė jo bendražygis, o ne kokia padavėja. Tai ten ir reikia ieškoti Novičioko.

Vidmantas

Vidmantas portretas
Putinas teisus jurmaloje gyvena naviciok kurejas matodon nikolai panin senioras milionierius karininkas pensinkasklaipedoje motaisaiciu binzni turi.

Geras kgb

Geras kgb portretas
Tas putinas bendro artimo koncervatoriai kurie užlaptino KGB archyvus.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių